“Свічка. Починаємо!”: ЗСУ вшанують пам’ять жертв Голодомору. ВІДЕО

 

Вшанування пам’яті жертв Голодомору – це справа честі усіх українців: і цивільних, і тих, хто несе бойову службу в небі, на морі і на суші, захищаючи наші домівки від агресора.

Саме тому 24 листопада о 16.00 в окопах і штабах, на кораблях і винищувачах українські військові долучаються до загальнонаціональної акції “Запали свічку пам’яті”. Бо армія і народ – єдині.

Такою є ідея соціальної реклами до роковин Голодомору, повідомляє УІНП.

У 1932-1933 роках диктаторська сталінська система терористичним актом свідомо намагалися підірвати дух, культуру, традиції і самобутність за допомогою “зброї масового знищення” — голоду.

“У них було прагнення тоталітарного контролю українців та знищення їх як нації. Сьогодні ту криваву політику Сталіна продовжує його “найкращий учень” в українському Донбасі та Криму. Пам’ятаючи про жертви продовжуємо боротьбу з російською ордою, щоб не допустити повторення національної трагедії”, — говорить Начальник Генерального штабу ЗСУ — Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Муженко.

Тож Збройні сили України долучилися до інформаційної кампанії з вшанування пам’яті жертв Голодомору.

“Пам’ять робить нас сильними, бо ми знаємо, за що боремося і кого захищаємо. Українська державність та сильна армія, свобода творчості, слова та думки, права людини, вільне господарювання — все це є запорукою не повторення страшних злочинів на нашій землі”,— зазначає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

За його словами, символом цьогорічних пам’ятних заходів до 85-х роковин Голодомору 1932 – 1933 років є свічка, тінь від якої стає кулею, та український солдат на тлі меморіалу пам’яті жертв геноциду.

У відео задіяні всі роди військ, включно із авіацією, морським флотом (сцени знімали в Одесі на українському фрегаті “Гетьман Сагайдачний”).

Також у зйомках був задіяний Президентський полк. У багатьох масових сценах знімалися військові, які проходили підготовку на Яворівському полігоні, ветерани АТО.

Теж у ролику в ролі капелана можна побачити відомого психолога і військового капелана Андрія Зелінського.

“Ми намагалися зробити усі епізоди максимально близькими до реальності. Наприклад, епізод, де капелан б’є у дзвін з протитанкової гільзи – про таке нам розповідав Андрій Зелінський. І про те, що бійці на передовій часто використовують гільзи для того, щоби зробити свічку чи лампадку – коли це безпечно і немає загрози снайпера. Ми намагалися бути щирими і, сподіваюся, нам це вдалося”, говорить режисер ролика Омелян Ощудляк.

На думку ініціаторів ролика, він покликаний формувати нові традиції в Збройних Силах України.

“Наша армія зараз вихована зовсім на інших традиціях, тут є люди, які вивчають історію, знають її, і впроваджують політику повернення пам’яті, особливо про те, про що раніше не прийнято було говорити вголос”, — наголошує Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко.

Він висловив надію на те, щоби цей ролик став своєрідним містком між цивільним населенням, яке традиційно вшановує пам’ять жертв Голодомору, і військовими, де в силу різних обставин, ці традиції лише формуються і відновлюються

Ролик зняли Young&Hungry Production за підтримки Міністерства інформаційної політики та Генерального штабу Збройних сил України та за участі Українського інституту національної пам’яті і Центру досліджень визвольного руху.

Читайте також:
В’ятрович розмежував комерційну “чорну п’ятницю” і поминальну суботу Голодомору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна