“Ми за три вибухи від роззброєння ЗСУ”. Стало відомо, де ще можуть підірвати арсенали

 

Після пожежі й вибухів на 6-му арсеналі ЗСУ в Ічні Чернігівської області, де було втрачено близько 95% – із 69,5 тисяч тонн боєприпасів, які там зберігалися, під загрозою – ще три подібні склади в центральній Україні.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в статті журналіста Юрія Бутусова для “Дзеркала тижня”.

“Попри те, що вжито багато заходів з посилення безпеки арсеналів, попри бравурні репортажі про споруджувані укриття, докладених зусиль все ж таки недостатньо. Сьогодні під загрозою диверсії — ще три стратегічних арсенали:

  • 47-й арсенал командування Сухопутних військ, (Хмельницька обл., село Цвітоха, в/ч А-1358),
  • 222-га центральна артилерійська база боєприпасів (Черкаська обл., село Розсішки, в/ч А-1588),
  • 1322-га артилерійська база боєприпасів (Житомирська обл., село Ушомир, в/ч А-1796)”,

– сказано в статті.

Автор нагадує, що арсенал в Ічні став третім за рахунком знищеним складом боєприпасів стратегічного значення в Україні із шести дієвих, і всі три були підірвані протягом останніх 19 місяців.

“Викликає серйозне занепокоєння стан менших за розміром складів. У Центральній Україні на один зі складів група спецпризначенців ЗСУ зайшла вдень, відкрито, не бувши ні поміченою, ні оглянутою, і успішно здійснила навчальну диверсію”, – зазначає видання.

“Не можна чекати, поки через роки усі склади будуть обладнані бетонними сховищами. Треба діяти сьогодні, зараз. Поза сумнівом, що противник захоче напередодні виборів президента й парламенту здійснити диверсії і на інших складах“, – ідеться в статті.

Серед порад видання – “насамперед необхідно налагодити нормальну системну кадрову роботу… Треба збільшити кількість особового складу на базах, щоб службовці не тільки ходили постійно на варту, але й ще мали час для бойової підготовки й саморозвитку. Потрібно частіше проводити протидиверсійні навчання, аби забезпечити постійну боєздатність. Необхідно зосередити на окремих базах ракети й реактивні снаряди, зберігати їх окремо від інших видів боєприпасів або зберігати ракети на загальних арсеналах виключно в бетонних закритих сховищах. І, нарешті, слід дати об’єктивну оцінку непрофесіоналам і пристосуванцям, з вини яких ми зазнали таких важких втрат при попередніх вибухах”.

“Повторюю — ще три стратегічних арсенали у нас залишилися.

Ми всього за три вибухи від роззброєння країни.

Що ще має статися, щоб це усвідомити?” – запитує автор “ДТ”.

Читайте також:
Пожежа в Ічні знищила 95% арсеналу. Охорона була “сліпа”, – ЗМІ

Як повідомляла “Новинарня“, у ніч на 9 жовтня на 6-му арсеналі ЗС України біля селища Дружба Ічнянського району Чернігівської області почали рватися снаряди, спалахнула пожежа з детонацією й розльотом боєприпасів. Було евакуйовано понад 12 тисяч осіб із навколишніх сіл.

За твердженням представників Генштабу, причиною НП стали чотири вибухи в різних місцях – імовірно, диверсія.

В уряді повідомляли, що зруйновано чотири будинки в селі Августівка, пошкоджено – загалом 114 будинків, квартир та інших капітальних споруд у 20 населених пунктах.

Уряд виділив 100 млн. грн. із резервного фонду Кабміну на подолання наслідків надзвичайної ситуації.

Читайте також:
Полторак розповів, скільки боєприпасів було на 6-му арсеналі до пожежі


Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна