Клімкін: Українські угорці – не зрадники, Київ має план дій щодо них

 

На тлі напруженості у відносинах з Угорщиною Україні треба зробити все для того, щоб від цієї ситуації не постраждали українські угорці, і Київ має план роботи з цією нацменшиною.
Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі телеканалу “UA:Харків”.

“…Щоб ми зараз не почали звинувачувати угорців, показувати на них пальцями як на зрадників. Угорці – це частина нашої української реальності. Ми маємо перехопити ініціативу в Угорщини і з ними працювати”, – сказав керівник МЗС.

Клімкін повідомив, що українська влада вже має план дій, як працювати з угорською нацменшиною, і докладе зусиль, щоб допомагати як їй, так і іншим меншинам, що живуть на території України.

“Ми докладемо зусиль, щоб допомагати нашим національним меншинам – і угорцям, і румунам, і болгарам. Бо в попередні роки ми для них зробили замало і зараз робимо замало, бо в нас поки що немає цілісної політики допомоги. Але ми це виправимо”, – зазначив міністр.

Що стосується Угорщини, то тут, за словами Клімкіна, Україна категорично дотримується позиції, що на нашій території не можна порушувати ні міжнародне право, ні українське законодавство.

“З Угорщиною у нас має бути дуже чітка лінія: з одного боку – конструктивна співпраця, бо Угорщина – це член ЄС і НАТО, але з іншого боку – наша позиція має бути дуже чіткою і послідовною, щоб наші інтереси в Закарпатті, і не тільки в Закарпатті, стовідсотково дотримувалися. І я дуже сподіваюся, що ми досягнемо з Угорщиною загальної логіки, що вона має дотримуватися українського законодавства і міжнародного права на нашій території”, – наголосив керівник МЗС.

При цьому Павло Клімкін виступає за новий закон про громадянство і категорично проти легалізації подвійного громадянства з РФ.

“Я вважаю, що нам потрібен новий закон про громадянство, але хочу одразу сказати, що при будь-яких інноваційних ідеях, які потрібно обговорювати не тільки в нашому політикумі, а в суспільній дискусії в цілому, я категорично проти будь-яких ідей чи думок легалізації подвійного громадянства з країною-агресором”, – сказав міністр.

Він пояснив, що Україна мусила вислати консула Угорщини в Берегові, оскільки той порушив як міжнародне право, так і українське законодавство.

“Ми не могли не вислати цього консула, оскільки він порушував на нашій території як міжнародне право, так і українські закони. Але хочу чітко сказати для всіх: ми не збираємося “воювати” з Угорщиною чи нашими угорцями”, – наголосив він.

Коментуючи вислання з Угорщини українського першого секретаря посольства у відповідь, Клімкін сказав, що це “жест Угорщини, бо з питань внутрішньої чи іншої політики вони не розглядали іншої опції”.

“Я вважаю, що про це можна шкодувати, оскільки це за визначенням – перекручена реакція. Наші дипломати на території Угорщини не здійснюють жодних протиправних дій ні в сенсі міжнародного права, ні в сенсі угорського законодавства”, – підкреслив він.

Раніше в українських ЗМІ з’явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео з прийняттям присяги.

Після прийняття присяги, в якому громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною і зобов’язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

На відео, яке спричинило загострення у відносинах України та Угорщини, основні етапи церемонії проводить не висланий консул Ваш, а жінка, особа якої невідома. Зокрема, саме вона інструктує закарпатців.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про намір вислати консула Угорщини через такі протиправні дії

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто пообіцяв негайну дзеркальну відповідь на висилку Києвом угорського консула.

Читайте також:
Угорські паспорти для Закарпаття: прокуратура відкрила справу про держзраду

Консульський скандал: переговори Клімкіна з Сійярто лише загострили конфлікт з Угорщиною

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна