Сексуальне насильство: Нобелівську премію миру отримали представники ДР Конго й Іраку

 

Нобелівську премію миру 2018 року присудили за “зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни та збройного конфлікту”.
Її здобули Деніс Муквеге (ДР Конго), лікар-гінеколог, який присвятив своє життя захисту жертв сексуального насильства в часи війни, та Надя Мурад (Ірак), яка є жертвою такого насильства і хоробро розповідає про це, щоб захистити інших жінок.

Про це повідомив Нобелівський комітет 5 жовтня.

Муквеге багато років працював у Демократичній Республіці Конго. Він та його співробітники лікували тисячі пацієнтів, які постраждали від сексуальних нападів.
Лікар неодноразово засуджував безкарність масових зґвалтувань та критикував уряд ДР Конго та інші країни за те, що вони не докладають достатніх зусиль, щоб зупинити сексуальне насильство щодо жінок як стратегію та зброю війни.

Надя Мурад з Іраку, представниця народу єзидів, є свідком, який розповідає про насильство, вчинене проти себе та інших. Вона виявила величезну мужність, розповідаючи про свої страждання та виступаючи від імені інших жертв.
Мурад та ще 3 тисячі чоловіків та дівчат-єзидів стали жертвами зґвалтувань та інших зловживань з боку армії.
Після втечі від бойовиків, Надя Мурад вирішила відкрито говорити про те, чого вона зазнала. У 2016 році, у віці 23 років, вона була названа першим Послом доброї волі ООН за гідність людей, які постраждали від торгівлі людьми.

Нагадаємо, у 2017 році Нобелівську премію миру вручили за боротьбу з ядерною зброєю.
Роком раніше найпрестижнішу у світі відзнаку за допомогу людству отримав колумбійський президент Хуан Мануель Сантос “за рішучі зусилля для завершення більш ніж 50-річної громадянської війни у країні”.

Нобелівську премію миру вручають 10 грудня (в річницю смерті шведського винахідника Альфреда Нобеля) у мерії Осло.

Верховна Рада висунула Олега Сенцова на Нобелівську премію миру-2019. Також це зробив її попередній лауреат, екс-президент Польщі Лех Валенса.

Як повідомляла “Новинарня“, Нобелівську премію з фізики здобули вчені зі США, Франції й Канади Артур Ашкін, Жерар Мур і Донна Стрікланд за дослідження лазерів. Лауреатами премії з медицини стали Джеймс Елісон і Тасуку Хондзьо за прорив у галузі протиракової терапії. Нобелівську відзнаку в галузі хімії отримали американці Френсіс Арнольд, Джорж Сміт і бриганець Грегорі Вінтер.

8 жовтня Шведський центральний банк має оголосити переможця премії з економіки.

Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, повідомила, що цього року не обиратиме переможця через скандал – найбільший після заснування установи понад 100 років тому. Академія дійшла висновку, що не готова обирати переможця 2018 року, оскільки виявилася втягнутою у скандал щодо порушення сексуальних прав, що спонукало кількох членів правління залишити цю установу.

Сума Нобелівської премії становить 9 мільйонів шведських крон – приблизно 1,1 мільйона доларів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна