Нобеля з літератури 2018 року вручати не будуть – вперше з 1943 року

 

Нобелівська премія з літератури 2018 року не буде вручена через звинувачення у секс-домаганнях та інші проблеми в рядах Шведської академії, яка обирає переможця.

Про це інформує агенція Bloomberg.

Відтак престижну нагороду вперше не вручать з часів війни – 1943 року.

Зазначається, що в Академії вирішили, що нобелівського лауреата з літератури визначать у 2019 році.

Таке рішення ухвалили в Стокгольмі на підставі того, що Академія не змогла продовжити роботу після ряду звинувачень про сексуальні домагання та інших скандалів.

Як зазначають ЗМІ, в центрі скандалу – французький фотограф Жан-Клод Арно, чоловік шведської поетеси Катаріни Фростенсон, яка є членом Академії з 1992 року.
У листопаді 2017 року 18 жінок звинуватили Арно в сексуальних домаганнях.
Деякі епізоди нібито відбувалися у приміщеннях Академії. Сам фотограф усе заперечує.

Невдовзі після заяв з цього приводу Академія виключила Фростенсон зі своїх лав. Посади позбулася також секретар Академії Сара Даніус.

Технічно члени Шведської академії не можуть позбутися своїх посад, бо вони довічні. Але вони можуть припинити брати участь у заходах Академії.
Напередодні король Швеції Карл XVI Густав заявив, що хоче змінити це правило.

В той же час розвивався інший скандал: стало відомо, що деякі члени Академії впродовж кількох років порушували правило щодо нерозголошення майбутніх лауреатів.

Читайте також:
Нобелівську премію з літератури-2017 отримав британець Кадзуо Ісігуро

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна