Нобель-2018 з медицини дістався науковцям, які відкрили терапію в лікуванні раку

 

Нобелівська премія з фізіології і медицини 2018 року дісталася двом вченим зі США та Японії – це Джемс Еліссон і Тасуку Хондзьо – за відкриття в сфері боротьби з раком.
Про це повідомив 1 жовтня Нобелівський комітет у Стокгольмі.

Еліссон та Хондзьо відкрили терапію в лікуванні раку, яка використовує здатність імунної системи людини атакувати клітини ракової пухлини.

“Рак вбиває мільйони людей щороку та є одним із найбільших викликів для людського здоров’я. Стимулюючи здатність нашої імунної системи атакувати клітини пухлини, цьогорічні лауреати встановили зовсім новий принцип для лікування раку”, – йдеться в оголошенні Нобелівського комітету.

Зазначається, що відкриття вчених вчинило революцію в лікуванні раку і кардинально змінило погляд на те, як можна подолати цю хворобу.

Оголошенням лауреата Нобелівської премії з медицини і фізіології стартував Нобелівський тиждень-2018.
2 жовтня стане відомий лауреат премії у сфері фізики, 3 жовтня – хімії, а лауреата Нобелівської премії миру 5 жовтня оголосить Норвезький Нобелівський комітет.
8 жовтня Шведський центральний банк має оголосити переможця премії з економіки.

Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, повідомила, що цього року не обиратиме переможця через скандал – найбільший після заснування установи понад 100 років тому. Академія дійшла висновку, що не готова обирати переможця 2018 року, оскільки виявилася втягнутою у скандал щодо порушення сексуальних прав, що спонукало кількох членів правління залишити цю установу.

Минулого року Нобелівську премію за дослідження в сфері фізіології і медицини присудили групі науковців зі США – Майклу Янгу, Джеффрі Холлу і Майклу Росбашу – за пояснення “біологічного годинника”.

Церемонія вручення нагород відбудеться у грудні в Стокгольмі та Осло.

Сума Нобелівської премії становить 9 мільйонів шведських крон – приблизно 1,1 мільйона доларів.

Читайте також:
Рада висунула Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна