Рада висунула Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

 

Верховна Рада ухвалила заяву про висунення кандидатури українського кінорежисера, політв’язня Кремля Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.
Як передає “Новинарня“, на вечірньому засіданні 18 вересня постанову №9040 підтримали 245 депутатів.

“З огляду на мужню поведінку Олега Сенцова, якого протиправно утримують у Російській Федерації протягом 4 років за прояв героїчного ненасильницького протесту проти незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, міста Севастополь та окремих районів Донецької та Луганської областей, за відстоювання прав людини, за готовність пожертвувати своїм життям заради свободи інших, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру”, – йдеться в заяві парламенту.

У документі наголошено, що Сенцов протягом незаконного утримання під вартою, ризикуючи власним життям, демонструє приклад мужнього ненасильницького спротиву у боротьбі за базові права та свободи людини.

Відповідно до процедури, Олега Сенцова будуть розглядати як номінанта на Нобелівську премію миру вже 2019 року.
За словами голови Комітету ВР у закордонних справах Ганни Гопко, процес відбору кандидатів проходить кілька етапів. Лютий, за її словами, є останнім терміном для подання кандидатур, у лютому-березні складається короткий список номінантів. На початку жовтня Нобелівський комітет обирає лауреатів Премії миру більшістю голосів.
Церемонія вручення Нобелівської премії відбувається 10 грудня в Осло.

Починаючи з 2014 року, Нобелівська премія миру вручалася таким особам та організаціям:
2014 – Кайлаш Сат’ярті (Індія), Малала Юсафзай (Пакистан) – за боротьбу проти пригнічення дітей та молоді та право дітей на освіту;
2015 – Квартет національного діалогу (Туніс) – за вирішальний внесок у розбудову плюралістичної демократії в Тунісі при зародженні Жасмінової революції 2011 року;
2016 – Хуан Мануель Сантос (президент Колумбії) – за рішучі зусилля, що поклали край громадянській війні в країні, яка тривала понад 50 років;
2017 – Міжнародна кампанія із заборони ядерної зброї.

Олег Сенцов тримає голодування з 14 травня 2018 року.

Читайте також:
Нобелівську премію миру-2017 отримала Міжнародна кампанія
за ліквідацію ядерної зброї

Петиція за звільнення Сенцова набрала 100 тисяч голосів,
попри закриття сайту Білого дому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна