Нобеля-2018 з фізики отримали дослідники лазерів, зокрема третя жінка в історії

 

Нобелівську премію 2018 року з фізики присудили за досягнення у сфері лазерної фізики. Лауреатами стали вчені зі США, Франції й Канади Артур Ашкін, Жерар Мур і Донна Стрікланд.

“Королівська Шведська академія наук вирішила нагородити Нобелівською премією з фізики-2018  “за новаторські винаходи в галузі лазерної фізики” Артура Ашкіна, Жерара Муру та Донну Стрікланд”, – йдеться у повідомленні Нобелівського комітету 2 жовтня.

Ашкін нагороджений за винахід оптичного пінцета – цей інструмент дозволяє маніпулювати мікроскопічними частинками за допомогою лазерного світла.

Муру і Стрікланд відзначені за їхній метод генерації високоінтенсивних ультракоротких оптичних імпульсів.

View image on Twitter

Донна Стрікланд стала третьою жінкою-лауреатом Нобелівської премії з фізики за всю історію її вручення.
У 1903 році нагороду отримала Марія Склодовська-Кюрі за дослідження радіації, а в 1963 році Марія Гепперт-Майєр – за відкриття, що стосуються структури оболонки ядра.

Як повідомляла “Новинарня“, напередодні Нобелівську премію з медицини присудили Джеймсу Елісону й Тасуку Хондзьо за прорив у галузі протиракової терапії.

3 жовтня стане відомий лауреат “Нобеля” з хімії, а лауреата Нобелівської премії миру 5 жовтня оголосить Норвезький Нобелівський комітет.
8 жовтня Шведський центральний банк має оголосити переможця премії з економіки.

Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, повідомила, що цього року не обиратиме переможця через скандал – найбільший після заснування установи понад 100 років тому. Академія дійшла висновку, що не готова обирати переможця 2018 року, оскільки виявилася втягнутою у скандал щодо порушення сексуальних прав, що спонукало кількох членів правління залишити цю установу.

Минулого року Нобелівську премію за дослідження в галузі фізики отримали дослідники гравітаційних хвиль.

Церемонія вручення нагород відбудеться у грудні в Стокгольмі та Осло.

Сума Нобелівської премії становить 9 мільйонів шведських крон – приблизно 1,1 мільйона доларів.

Читайте також:
Рада висунула Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

Осліп на 80%: ДПСУ заявила про застосування росіянами
лазерної зброї на Донеччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна