Стали відомі лауреати Нобелівської премії-2018 з хімії

 

Лауреатами Нобелівської премії 2018 року з хімії в середу, 3 жовтня, названі американці Френсіс Арнольд і Джорж Сміт, а також бриганець Греґорі Вінтер.

Дослідниця Арнольд отримає половину премії за вивчення еволюції ферментів, тоді як Сміт і Вінтер спільно отримають іншу половину нагороди за фагове відображення пептидів й антитіл.

Відкриття вчених у Нобелівському комітеті назвали “революцією за допомогою еволюції”.

Френсіс Арнольд провела першу спрямовану еволюцію ферментів, які є білками, що каталізують хімічні реакції. Ферменти, що виробляються за допомогою спрямованої еволюції, використовуються для виробництва всього – від біопалива до фармацевтичних препаратів.

Джордж Сміт розробив метод, відомий як фаговий дисплей, де бактеріофаг (вірус, який заражає бактерії) може бути використаний для розвитку нових білків.

Сер Грегорі Вінтер використовував фаговий дисплей для виробництва нових фармацевтичних препаратів. Сьогодні методом фагового дисплея виробляються антитіла, які можуть нейтралізувати токсини, протидіяти аутоімунним захворюванням і вилікувати рак із метастазами.

У 2017 році Нобелівську премію з хімії присудили за розвиток кріоелектронної мікроскопії.

Як повідомляла “Новинарня“, напередодні Нобелівську премію з фізики здобули вчені зі США, Франції й Канади Артур Ашкін, Жерар Мур і Донна Стрікланд за дослідження лазерів.
Днем раніше лауреатами премії з медицини стали Джеймс Елісон і Тасуку Хондзьо за прорив у галузі протиракової терапії.

3 жовтня стане відомий лауреат “Нобеля” з хімії, а лауреата Нобелівської премії миру 5 жовтня оголосить Норвезький Нобелівський комітет.
8 жовтня Шведський центральний банк має оголосити переможця премії з економіки.

Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, повідомила, що цього року не обиратиме переможця через скандал – найбільший після заснування установи понад 100 років тому. Академія дійшла висновку, що не готова обирати переможця 2018 року, оскільки виявилася втягнутою у скандал щодо порушення сексуальних прав, що спонукало кількох членів правління залишити цю установу.

Минулого року Нобелівську премію за дослідження в галузі фізики отримали дослідники гравітаційних хвиль.

Церемонія вручення нагород відбудеться у грудні в Стокгольмі та Осло.

Сума Нобелівської премії становить 9 мільйонів шведських крон – приблизно 1,1 мільйона доларів.

Читайте також:
Рада висунула Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна