Поліція викрила шахраїв на чолі з учителькою біології, які присвоювали пенсії жителів ОРДО

 

На Донеччині поліція викрила групу шахраїв, які за сприяння банківських працівників присвоювали пенсії жителів окупованих територій ОРДО, – за попередніми оцінками, йдеться про мільйони гривень.
Про це 13 вересня повідомила прес-служба ГУ Нацполіції Донецької області.

“Зловмисники за гроші оформляли пенсійні виплати на ім’я жителів окупованих міст без виїзду на підконтрольну територію України. Шахраї отримували доступ до рахунків пенсіонерів через підставних осіб, які виконували роль переселенців, та без відома жертв знімали всі кошти… За попередніми оцінками, підозрювані заволоділи бюджетними коштами на кілька мільйонів гривень”, – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що злочинне угрупування діяло на території Слов’янська, Краматорська, Бахмута, Покровська впродовж кількох років.

Організатором шахрайської схеми була 31-річна вчителька біології, в минулому – звільнена працівниця органів внутрішніх справ. За допомогою своїх спільників вона підшукувала жертв з числа пенсіонерів-переселенців, яким було необхідно переоформити соціальні виплати без особистої присутності, встановили в поліції.

Жителі окупованої території передавали жінці оригінали своїх паспортів. На їхнє ім’я, за попередньою змовою з посадовими особами банку, вона оформляла платіжні картки. Для проходження ідентифікації використовували “дублерів” – місцевих пенсіонерів, схожих за зовнішністю на переселенців. “Акторам” платили по 100 гривень.

Підозрювана, користуючись вразливим станом своїх жертв, залишала банківські картки собі, прив’язувала рахунки до свого телефона та знімала всі кошти, що на них нараховувалися, а також оформляла кредити на чужі імена.
Пенсіонерам вона повідомляла, що треба почекати, або що їм відмовлено в оформленні виплат без особистої присутності. Деякі чекали на свою пенсію більше року, але так і не побачили її.

Як з’ясувалося, аферисти отримували гроші навіть за померлих, недієздатних осіб, а також пособників бойовиків.

На сьогодні, незважаючи на відсутність доступу на окуповану територію, встановлені сім потерпілих, з рахунків яких було викрадено близько півмільйона гривень. Однак є інформація, що постраждалих значно більше. Наразі оперативники встановлюють їх особи.

Всі причетні до шахрайської мережі встановлені.

У них вилучено оригінали паспортів громадян, в тому числі осіб, які підозрюються в участі у незаконних збройних формуваннях, чужі банківські картки, записи з номерами рахунків потерпілих.

Підозрювана затримана в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України – “шахрайство”. Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі.

Читайте також:
ВСУ визнав незаконним припинення виплат пенсій переселенцям

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна