Генпрокурор спростував своє припущення про дестабілізацію Півдня через замахи на активістів

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що замахи на проукраїнських активістів, які сталися в липні на півдні України, насправді не пов’язані між собою, хоча раніше він припускав протилежне та говорив про “сплановану дестабілізацію” в регіоні.

За словами очільника ГПУ, всі ці злочини розкриті, та про їх взаємозв’язок не йдеться.

“Дійсно, крім замаху на Гандзюк, було здійснено низку замахів – зокрема, смертельних – на людей, які позиціонують себе як активісти. Я навіть спеціально збирав прокурорів південних областей для того, щоб вони звернули увагу на можливий взаємозв’язок цих подій”, – зазначив Луценко в інтерв’ю виданню “Цензор”.

Утім, він наголосив: “Зв’язок не встановлено, але всі ці злочини розкриті. І в них немає жодної вказівки на якусь спільноту. Тому давайте поки дамо відбій підозрі про те, що ці напади були здійснені у рамках одного плану дестабілізації”.

Генпрокурор при цьому стверджує: “Помилки в моїй заяві про можливі плани – не було. Краще підняти планку небезпеки, ніж недооцінити загрозу”.

Як повідомляла “Новинарня“, в Херсоні 31 липня облили сірчаною кислотою керуючу справами виконавчого комітету міської ради, відому громадську діячку Катерину Гандзюк. Під тиском громадськості правоохоронці знайшли ймовірних виконавців, але замовник залишається нез’язований.

Того самого дня в Бердянську застрелили ветерана АТО, громадського активіста й бізнесмена Віталія Олешка “Сармата”. Виконавців злочину затримано, чотирьом особам оголошено підозру.

2 серпня в Кам’янському Дніпропетровської області підірвали мікроавтобус із волонтером-депутатом Віталієм Чернявським, директором КП “Трамвай”.

Також 2 серпня під Одесою вчинили замах на двох рухівців, Михайла Кузаконя та Григорія Козьму – їхнє авто зумисно протаранила вантажівка ГАЗ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна