Патріарх Філарет описав алгоритм створення Помісної церкви після томосу

 

Рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний синод Вселенського патріархату може прийняти наприкінці літа або у вересні.
Про це заявив предстоятель УПЦ КП патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, передає “5-й канал“.

За його словами, після цього всі архієреї Київського патріархату, Української автокефальної церкви і Московського патріархату, які зверталися до Вселенського патріарха з проханням про автокефалію, мають зібратися на Об’єднавчий собор.
На ньому оберуть предстоятеля Української Помісної Православної Церкви.

“Сподіваємося, що або в кінці серпня або на початку вересня на засіданні Священного синоду буде прийнято рішення про надання Томосу. Значить, ми повинні провести Об’єднавчий собор. Хто ми? Ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарха. Цей єпископат на архієрейському соборі повинен вибрати єдиного предстоятеля Української православної церкви”, – підкреслив Філарет.

Читайте також:
“Поки що не томос”. Представники Константинополя
привезли Порошенку послання

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Водночас проти томосу виступає Росія та Московський патріархат.

Читайте також:
Порошенко в Зарваниці: “Немає підстав вважати, що томос уже у нас в кишені
– протидія надто сильна”

Порошенко в Іспанії: молимося, щоб Українська церква отримала
автокефалію до 28 липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна