І розслідування, і меморіал Майдану: УІНП й Горбатюк узгодили дії

 

Спорудження Меморіалу Героїв Небесної сотні та розслідування справи про їхню загибель будуть координуватися. Український інститут національної пам’яті та управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури оголосили, що узгодили план дій з цього приводу.
Як передає “Новинарня“, про це йшлося на спільному брифінгу представників УІНП, ГПУ та ГО “Родина Героїв Небесної сотні” у вівторок, 17 липня.

Як відомо, раніше між ними виникли розбіжності після фактичної заборони департаментом спецрозслідувань спорудження Меморіалу та Музею Революції гідності.

Тепер начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк наголосив на тому, що ні слідчі, ні прокурори не виступають проти будівництва меморіального-музейного комплексу та не хочуть бути перешкодою на цьому шляху.

ГПУ обіцяє завершити слідчі експерименти на вулиці Інститутській та Алеї Героїв Небесної сотні протягом трьох місяців, щоб уже в жовтні тут почали спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні.

Сергій Горбатюк розповів, що Генеральна прокуратура вже сьогодні, 17 липня, розпочинає додаткові слідчі експерименти.

“Перше і основне наше завдання – це збір доказів, щоб особи, які винні у загибелі протестувальників, понесли відповідальність і вирок суду не піддавався сумніву. Одним із важливих доказів у розслідуванні є проведення слідчих експериментів, які потрібно завершити, адже додалися нові відеодокази”, – розповів Горбатюк.

За два-три місяці мають закінчити також розробку 3D-моделі вулиці Інститутської – вона допоможе у проведенні додаткових слідчих експериментів після того, як розпочнеться будівництво Меморіалу.

“Це комп’ютерна модель вулиці Інститутської в місцях вчинення вбивств. Якщо виникне необхідність у проведенні якогось дослідження або слідчого експерименту – вона дозволить з використанням комп’ютерних технологій провести цю слідчу дію”, – запевнив прокурор.

Горбатюк звернувся до адвокатів підозрюваних із проханням, щоб протягом найближчих трьох місяців ті внесли клопотання стосовно проведення додаткових слідчих дій, огляду місця подій, аби в майбутньому не було маніпуляцій про те, що хтось намагався перешкодити встановленню істини.

Під час слідчих дій планується перенесення і збереження тимчасової стели зі світлинами загиблих і пам’ятного хреста на Алеї Героїв Небесної сотні, повідомили “Новинарні” в прес-службі УІНП.

“Пам’ять про загиблих героїв Небесної сотні та правда про їх убивць – це те, чого вимагає від нас суспільство. Ми можемо це реалізувати, лише скоординувавши зусилля тих, хто проводить слідство, з тими, хто здійснює меморіалізацію Майдану”, – заявив на брифінгу голова Інституту нацпам’яті Володимир В’ятрович.

Ігор Пошивайло, генеральний директор музею Революції гідності, повідомив, що уже ведуться підготовчі роботи з втілення в життя проектів-переможців Міжнародного архітектурного конкурсу проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта “Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції Гідності”.

“Наразі жодних робіт, які б перешкоджали слідчим експериментам, наш заклад не веде. Ми працюємо над розробкою проекту музеєфікації нерухомих об’єктів на Алеї Героїв Небесної сотні, адже місця, об’єкти, які мають на собі залишки від куль, були внесені в облікову документацію, їм надано статус пам’яток місцевого значення, тому наше завдання – зберегти їх не лише для слідчого експерименту, а й для майбутнього”, – розповів Пошивайло.

За його словами, співробітники Музею Революції Гідності беруть на себе зобов’язання і відповідальність зберегти все те, що залишилось після подій на Майдані, для майбутніх поколінь.

Заступник голови ГО “Родина Героїв Небесної сотні” Наталя Бойків у свою чергу підкреслила: “Нашим пріоритетом є вшанування пам’яті загиблих. Я сподіваюся, що дії та зусилля прокуратури і Музею Революції гідності будуть об’єднані. Прокуратура встигне зробити свої додаткові слідчі дії, і будівництво розпочнеться вчасно”.

“Якщо зараз будуть проводитися додаткові слідчі експерименти, то велике прохання до учасників дуже акуратно, обережно демонтувати цей постамент зі світлинами наших рідних, щоб потім, по завершенню слідчих процедур, його можливо було поставити у Музеї”, – додала вона.

Роботи з реконструкції Алеї Героїв Небесної сотні, облаштування пішохідної зони, озеленення та благоустрою у складі меморіально-музейного комплексу планують почати в жовтні цього року.

Меморіал Героїв Небесної сотні заплановано відкрити 20 лютого 2019 року –  до 5-ї річниці історичних подій на Майдані, зазначили в УІНП.

Читайте також:
ГПУ скасувала припис департаменту Горбатюка про заборону зміни
ландшафту на Інститутській

Як інформувала “Новинарня“, 4 липня директор Музею Революції гідності Ігор Пошивайло заявив, що департамент спецрозслідувань Генпрокуратури видав припис про заборону будівництва музейного і меморіального комплексу на вулиці Інститутській, де відбувалися події Майдану.

Після того голова департаменту спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк пояснював, що заборона змінювати ландшафт місцевості пов’язана зі слідчими діями і є тимчасовою.

Музей Революції гідності буде присвячений пам’яті загиблих під час протестів взимку 2013–2014 року.
У лютому 2014-го в результаті дій силовиків проти активістів у центрі Києва загинули понад сто людей, їх згодом почали називати Небесною сотнею.

28 червня 2017 року міжнародне журі обрало для Києва “німецький” проект Музею Революції гідності.
Раніше, в лютому, журі на конкурсі визначило, яким буде Меморіал Героїв Небесної Сотні.

Таким має бути Музей Революції гідності. Фото: УНІАН

Меморіал Героїв Небесної Сотні – проект-переможець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна