Журі обрало для Києва німецький проект Музею Революції гідності. ФОТО

 

Міжнародне журі назвало переможця архітектурного конкурсу на кращий проект Музею Революції гідності.
Результати конкурсу були оголошені в четвер, 28 червня, на брифінгу в Києві.

Переможцями конкурсу стали представники німецького архітектурного бюро Kleihues + Kleihues Gesellschaff von Architekten Ян Кляйхус та Йоганес Кресснер з Берліна, передає УНІАН.

“Ідея частково схожа на проект, номінований третім місцем – шлях, що починається на Майдані, йде по алеї Героїв Небесної сотні і закінчується на вершині музею… На горі розташований центральний вхід у музей, з якого відкривається неймовірна панорама. Найважливіше – цей проект є символом, який архітектурною мовою має передати глибину та емоційність подій Революції гідності”, – пояснив голова журі конкурсу, архітектор з Німеччини Матіас Зауербрух.

Для нас була велика честь брати участь у цьому конкурсі. Взагалі, проведення цього конкурсу свідчить про те, що українці відкрита нація до світу. Суть проекту Музею Революції Гідності стосується одночасно минулого і майбутнього“, – розповів Ян Кляйхус.

“Ми з Йоганнесом були свідками подій, коли Берлін був поділений на східний та західний, і напевно, якби  не трапилась ця революція, ми б не мали того, що ми маємо зараз. Тому ми з великою повагою, пропустивши крізь себе особистий досвід, поставилися до процесу розробки архітектурного проекту Музею вашої Революції”, – цитує Кляйхуса прес-служба Мінкульту.

За словами архітекторів, у своїй роботі вони намагалися максимально гармонійно поєднати Музей та Меморіал Героїв Небесної сотні, визначений раніше.

“Це поєднання полягає у відображенні ніш, які згодом будуть розташовані по Алеї Героїв Небесної сотні, де будуть міститися пам’ятники, які люди самі виготовляли на честь загиблих Героїв. Особливо приємно усвідомлювати те, що ідея, яку ми намагалися закласти була прочитана членами журі під час оцінки проекту, зокрема, це ідея похилого пандусу , який в результаті перетворює музей на фінальну точку Шляху пам’яті“, – говорять автори.

Фотогалерея УНІАН:

Музей Революції гідності - проект -2 Музей Революції гідності - проект -1 Музей Революції гідності - проект Музей Революції гідності
<
>

Міністр культури України Євген Нищук нагадав, що до другої стадії конкурсу потрапили шість проектів, з яких журі номінували три найкращих. При цьому до складу журі ввійшли як фахові архітектури міжнародного рівня, так і члени родин Героїв Небесної сотні.

За словами міністра – ведучого зі сцени Майдану, музей має стати своєрідним будинком свободи, який увіковічнить боротьбу українського народу за вільне майбутнє.

“Це той будинок свободи, який може охопити всі віхи багатовікової боротьби українського народу за свободу, піком якої став 2014 рік, Революція гідності”, – сказав Нищук.

Друге місце посів проект представників київського бюро Buro/architects Антона Олійника та Олексія Пахомова, третє місце – проект Ліни Готме з Парижа.

Як відомо, 14 вересня Київрада виділила 1,23 га землі для будівництва об’єкта “Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні — Музей Революції гідності” в Києві на алеї Небесної сотні, 3. Раніше суд повернув у держвласність ділянки, де мають побудувати музей.
У складі Музею Революції гідності, крім експозиції, також будуть меморіал пам’яті та центр досліджень.

У листопаді 2017 року стало відомо, що сім’я Порошенків дала 3 мільйони на проект Музею Революції гідності.

Читайте також:
Музей Майдану створено. Поки що – без приміщення й фінансування

Журі “наосліп” визначило, яким буде Меморіал Героїв Небесної Сотні. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна