Музей Майдану створено. Поки що – без приміщення й фінансування

 

Ініціатива створення в Києві музею Майдану, яка зародилася ще під час Революції гідності, втілюється в життя. Як повідомляє сайт Українського інституту національної пам’яті, 20 січня було офіційно зареєстровано державний заклад “Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції гідності”, директором якого став відомий музейник Ігор Пошивайло.

От тільки ні фінансування, ні навіть приміщення у музею поки що немає.

“Насамперед ми завершимо розробку базової концепції, сформулюємо план дій та забезпечимо базові елементи нової структури — фінансування, штатний розпис, формування наглядової й опікунської рад”, — зазначив Пошивайло на прес-конференції з нагоди створення музею.

Новопризначений директор давно займався цією темою як голова ГО “Музей Майдану” і заступник гендиректора Музею Івана Гончара, в якому поки що зберігаються артефакти майбутньої експозиції.
Зусиллями волонтерів та Інституту національної пам’яті їх зібрано майже дві тисячі.

Як наголосив Ігор Пошивайло, наразі нагальними завданнями є надання Музею Революції гідності бодай тимчасового приміщення і робота над консервацією та реставрацією основної колекції, оскільки зараз вона зберігається в непристосованих для цього приміщеннях.

“Наступний ключовий крок – організація відкритого конкурсу на посаду директора, обрання керівництва й завершення формування команди музею, налагодження системної комунікації по горизонталі і вертикалі, від громадських ініціатив до держави”, — додав Пошивайло.

Важливо, що держава підтримує створення музею. 11 лютого 2015 року вийшов указ президента “Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”. А розпорядженням Кабміну від 18 листопада 2015 року створення державного Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні було віднесено до сфери управління Українського інституту національної пам’яті.

Для самого УІНП це спершу стало певною несподіванкою. Адже попри те, що цією ідеєю там переймалися від початку, безпосереднім її втіленням спочатку нібито мав займатися департамент містобудування та архітектури КМДА.

Втім, згаданим вище розпорядженням КМУ міністерствам фінансів та культури спільно з УІНП вказувалося передбачити кошти для утримання цього закладу “під час підготовки проекту Державного бюджету на 2016 та наступні роки”.

Проте після ухвалення бюджету на Інститут національної пам’яті чекав “сюрприз”: коло обов’язків їм збільшили, а от фінансування залишили на тому самому рівні, що й у 2015-му. Тобто виглядає так, що кошти на створення Музею Майдану доведеться “відщипувати” від інших поточних потреб та проектів.

Читайте також:
22 січня 2014 року відкрився мартиролог Майдану.
Вбивці чотирьох патріотів досі не знайдені

Щоправда, як повідомив директор УІНП Володимир В’ятрович, уже є попередні домовленості про те, що під час ухвалення змін до бюджету в березні 2016 року буде враховано пропозиції Інституту про виділення додаткових коштів на цей проект.

Надати приміщення для експозиції – також обов’язок держави. На думку В’ятровича, наразі найкращим варіантом є Український дім. “Із тим, щоб надалі для музею було зведено окрему будівлю, для розташування якої найкраще пасує місце на алеї Героїв Небесної сотні”, – зазначив директор УІНП.

Інші ймовірні приміщення для тимчасового розміщення експозиції – Будинок профспілок або Міжнародний центр культури і мистецтв. Адже обидві ці будівлі, як і Український дім, тісно пов’язані з історією обох українських Майданів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна