Журі “наосліп” визначило, яким буде Меморіал Героїв Небесної Сотні. ФОТО

 

У міжнародному відкритому конкурсі на кращий проект Меморіалу Героїв Небесної Сотні переміг проект, створений молодими українськими архітекторами зі Львова.

Про це 20 лютого повідомив голова журі Бенджамін Хоссбах із Німеччини під час зустрічі президента України з архітекторами щодо проекту Меморіалу Героям Небесної Сотні, повідомляє “Укрінформ”.

“Проект-переможець – наголошую, що рішення було одностайним – був розроблений у Львові, Україна. Це команда молодих архітекторів Ірина Волинець і Марія Процик”, – сказав Хоссбах.

Попередньо він представив ще два проекти, які стали лауреатами конкурсу і були обрані з дев’яти фінальних проектів.

Хоссбах також нагадав, що роботи оцінювало журі із 30 представників з різних країн: сім з них – з України, решта – з Угорщини, Польщі, Швейцарії, Німеччини та зі США.

На прес-конференції цього ж дня міністр культури Євген Нищук зазначив, що при визначенні лауреатів члени журі не знали імен учасників конкурсу, а бачили лише самі проекти – анонімні.

“Перша премія, проект-переможець конкурсу: Архітектурне бюро MIstudio, авторський колектив: Ірина Волинець (Львів/Україна), Марія Процик (Ротердам/Нідерланди) – архітектори”, – повідомляє Міністерство культури у “Фейсбуці”.

Меморіал Героїв Небесної Сотні – проект-переможець

За задумом архітекторів, Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні має бути простором, який допомагає зрозуміти історію української боротьби за світле майбутнє, але при цьому бути вільним від політичних амбіцій, соціальних та економічних викликів.

Криволінійна форма комплексу відображає нелегкий шлях боротьби українського народу за свободу.

На початку цього шляху, зі сторони Майдану та Хрещатика, розташують меморіальну стелу, яка аркою врізатиметься в пагорб. На ній будуть нанесені імена Героїв Небесної Сотні.

На існуючій бруківці встановлять світлові квадрати – символ продовження шляху. По обидві сторони алеї висадять 107 лип – на згадку про кожного Героя Небесної Сотні.

У найвіддаленішій точці алеї, де нині стоїть каплиця, буде місце тиші та мовчання.

Символічним кінцем меморіального шляху буде сад, який створить місце відпочинку між майбутнім Музеєм Революції Гідності та Міжнародним центром культури та мистецтв.

Пагорби на Алеї Героїв Небесної Сотні пропонують засадити квітами білого кольору, а вздовж пішохідних стежок – встановити лавки.

“Ціль меморіалу – нагадати про швидкоплинність людського життя у прагненні кращого”, – наголошують автори проекту.

З 22 лютого по 22 березня виставка оригіналів конкурсних проектів буде відкрита в Будинку Архітектора на вул. Грінченка, 7, 3-й поверх.

З 20 до 25 лютого громадяни можуть надсилати пропозиції щодо удосконалення проекту-переможця. Їх, за згоди автора, врахують у завданні на проектування.

Втілення результатів конкурсу планується на лютий 2019 року.

Міжнародний відкритий архітектурний конкурс проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта “Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності” було оголошено 23 жовтня 2017 року.
У конкурсі визначено дві номінації: “Меморіал Героїв Небесної Сотні” та “Музей Революції Гідності”.
Територія проектування охоплює Алею Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до вулиці Ольгинської, земельну ділянку по Алеї Героїв Небесної Сотні, 3 та частину земельної ділянки по Алеї Героїв Небесної Сотні, 4 (де розташована Каплиця УГКЦ Непорочного Серця Марії та Українських Новомучеників).

На конкурс в номінації “Меморіал Героїв Небесної Сотні” подали 9 проектів з різних країн світу.

Конкурс в номінації “Музей Революції Гідності” буде двоетапним, його результати озвучать у липні 2018 року. На участь у конкурсі подали 12 проектів.

Читайте також:
На Майдані відкрилася виставка проектів до Меморіалу Героїв Небесної Сотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна