“Зараз дуже гарний час”. Порошенко закликав Раду зняти недоторканність за його проектом

 

Президент Петро Порошенко очікує, що Верховна Рада якнайшвидше ухвалить запропоновані ним зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.
Про це глава держави заявив у четвер, 28 червня, у виступі з нагоди Дня Конституції біля пам’ятника Пилипу Орлику у Києві.

“…Зараз, на відміну від конституційних змін по децентралізації, я не бачу жодних причин, щоб зволікати із скасуванням депутатської недоторканості. Під час судової реформи ми скасували недоторканність суддів… Упевнений, що така сама доля має чекати і моїх конституційних пропозицій про недоторканність депутатів”, – сказав президент.

“Ми зробили все необхідне для цього… Тиждень тому, 20 червня, Конституційний Суд – хочу подякувати йому за це – прийняв відповідне рішення і схвалив президентський законопроект по змінам до Конституції в частині недоторканості депутатів. І я чекаю, що Верховна Рада, не зволікаючи часу, якнайшвидше прийме ці зміни до Конституції”, – підкреслив Порошенко.

“Адже кожен народний депутат обіцяв зняти депутатську недоторканність. Прошу, зараз дуже гарний час для цього рішення”, – сказав він.

У цій же промові президент заявив, що суворо дотримується повноважень, наділених Конституцією.

“За ці роки я жодного разу не поскаржився на обмеження чи відсутність повноважень. Як би важко не було відповідати на безпрецедентні за своєю складністю зовнішні та внутрішні виклики, жодного разу не попросив про розширення повноважень”, – сказав він.

“Не можна змінювати Конституцію під конкретних осіб. Це – Основний закон України. Не припустимо до таких важливих питань підходити, як у Салтикова-Щедріна: «Чогось хотілося… Чи то конституанти, чи то севрюжини з хріном».
Докорінні зміни до Конституції мають визріти, щоб не виглядати скоростиглими та кон’юнктурними. І ще головне – перед ними має бути відкрита дорога на 300 голосів в Раді. Чітко дотримуватись процедур змін до Конституції. Їх встановив Основний закон, а ми маємо чітко їм слідувати”, – додав глава держави.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 червня Конституційний Суд визнав таким, що не суперечить вимогам статей 157 і 158 Конституції, законопроект №7203 про внесення змін до статті 80 (щодо недоторканності народних депутатів України), автором якого є президент.
Даним документом пропонується внести зміни до статті 80 Конституції України, виклавши її в такій редакції: “Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Цей закон набирає чинності з 1 січня 2020 року”.

Раніше, 7 червня, КС схвалив також інший – депутатський, №6773, – проект змін до Основного закону щодо недоторканності нардепів.
Верховна Рада відправила два законопроекти на цю тему до КС 19 жовтня 2017 року під тиском протестних акцій.
Проект 6773 передбачає скасування недоторканності негайно. Його з трибуни представляв “свободівець” Юрій Левченко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна