Фонд Порошенка відбудує музей Шухевича у Львові, знищений російськими “шахедами”

Фонд Порошенка профінансує відбудову музею головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича, який був знищений унаслідок атаки “шахедів” у ніч проти 1 січня.

Про це п’ятий президент, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко повідомив у Facebook.

“Жити треба так, щоб тебе памʼятали, а вороги боялися навіть після смерті. Це про наших Степана Бандеру і Романа Шухевича. Місце, яке цілеспрямовано знищили сьогодні росіяни — не просто музей, це колишня штаб-квартира Головнокомандувача УПА. Це місце, де приймалися надважливі рішення для України 20 століття. Місце, де створювалася основа української армії та ідея незалежної української державності.
Росіяни як справжні нацисти знищують нашу національну памʼять. Це і музей Марії Примаченко, і музей Сковороди, і університет, де вчився Бандера. Але памʼять не спалиш ракетами.

Ми з Мариною Порошенко вирішили відбудувати знищений сьогодні музей Шухевича, щоб зберегти його для нащадків”, – заявив Петро Порошенко.

Та додав: “Роман Шухевич був надзвичайною людиною. Він завжди знав, куди рухатися. На початках він створив перший український бізнес Галичини і навіть рекламував фірму DAIMON, яка нині називається Duracell. А завдяки грошам не просто створив, але й фінансував величезну для того часу Українську повстанську армію. За час існування УПА вдалося створити цілу українську державу в підпіллі. Зі своїм урядом, зі своїми грошима. Тільки за час існування УПА через неї пройшли близько 400 000 українців. Шухевич ще тоді казав, що ми мусимо безкомпромісно боротися… Свободи нам ніхто не подарує.

Щоб знайти його будинок, СРСР влаштував блокаду Львівської області. Було задіяно близько 4 тисяч радянських силовиків. Через три місяці — стукіт у двері. Чекісти. Але він не дався в полон. Навіть після загибелі вони привезли малого сина Шухевича для опізнання тіла. Боялися, що це не він, боялися його помсти. Його бояться й досі. Бо сьогодні туди влучив дрон.
Це історія великого Головнокомандувача. Який зміг збудувати державу всередині імперії. Який зміг створити українську армію з нуля. Який безмежно вірив в Україну…

Ми, українці, памʼятаємо. Музей житиме”.

Довідково

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича було відкрито у 2001 році в будинку, де загинув головний командир УПА, а також де знаходилася його штаб-квартира.

Саме тут відбувався останній бій командира. Музей містив багато артефактів та важливих речей. Зокрема, при його реставрації у дерев’яній стіні була знайдена куля від пістолета “Вальтер”.

Окрім того, саме місце та цей будинок мали історичне значення. Сходи, криївка, житлова кімната були головними меморіальними об’єктами музею.

Читайте також:
“Москва знищила музей Шухевича, але вже не здатна знищити памʼять про нього”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна