Музейники розповіли, які меморіальні речі Шухевича втрачено через удар РФ

Більша частина експонатів зі знищеного росіянами музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича перебуває у безпеці. Проте, за словами музейних працівників, найціннішою пам’яткою була сама будівля у Львові.

Про це в коментарі виданню “Радіо Свобода” розповіли працівники музею в понеділок, 1 січня.

Утрачено меморіальні речі Шухевича, зокрема, меблі – стіл, крісла, фотель, фортепіано, погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського.

Найбільш цінні музейні експонати, а це близько 600 одиниць, ще на початку повномасштабної війни перенесли в безпечне місце.

“Найцінніший пам’ятник – це будинок, який зруйнований. Більшість основного фонду забрали з музею на початку війни і він вцілів. Окремі речі були в музеї, які були габаритні”, – розповів заступник Львівського історичного музею Петро Слободян.

Львівська військова адміністрація оцінила вартість будівлі в 2 мільйони 258 тисяч гривень.

Сам будинок є історичним для українців, тому що з 1949 року це була конспіративна квартира Романа Шухевича.

5 березня 1950 року був запланований переїзд Шухевича звідти, оскільки було арештовано його зв’язкову Дарію Гусак. Але зранку в цей день емгебісти зусібіч оточили будинок і сусідські в Білогорщі.
Цього дня Шухевич загинув у перестрілці з працівниками МДБ.

Музей Романа Шухевича у Львові до обстрілу і під час пожежіі під час пожежі

Довідково

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича було відкрито у 2001 році в будинку, де загинув головний командир УПА, а також де знаходилася його штаб-квартира.

Саме тут відбувався останній бій командира. Музей містив багато артефактів та важливих речей. Зокрема, при його реставрації у дерев’яній стіні була знайдена куля від пістолета “Вальтер”.

Окрім того, саме місце та цей будинок мали історичне значення. Сходи, криївка, житлова кімната були головними меморіальними об’єктами музею.

Читайте також:
Львівщина: РФ пошкодила гуртожитки, лікарню, університет та повністю знищила музей Шухевича. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна