Слідами скандалу з беретами морпіхів: хто винен і що робити

 

Роман Кулик
громадський активіст, журналіст, лейтенант запасу, мобілізований у 2015-2016 рр. (служив на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом 55 оабр ЗСУ)

(FB)

Таки доведеться про чорні/смарагдові берети морської піхоти.

36-та бригада морської піхоти вчора (26 травня – “Н”), аж на третій день інциденту, дала об’ємне і колективне роз’яснення по ситуації з так званою “відмовою частини 1-го Феодосійського обмп одягати нові берети”. А за ці три дні усі встигли пересварились з усіма, тугувато якось з комунікаціями у ВМСУ.

Як і очікувалось, спростували інформацію про масові звільнення і санкції військовослужбовців за цю акцію.

Звідки “ноги ростуть” у цього вкиду – в принципі ясно. Того ж дня начальник прес-центру ВМСУ Олег Чалик відповів журналістам: “Серед них більшість уже звільнені у запас. Це їхня особиста позиція”.

Не звільнені ж у запас того ж дня, це ж очевидно – просто колишні солдати з цього бату, які мають право носити однострій МП і мали можливість потрапити на захід у Миколаєві. Але соціалками вже пішли теорії про миттєве покарання “дисидентів”.

Той факт, що командування ВМС і бригади ПОКИ не звільняють/застосовують санкції до учасників виступу – з одного боку ніби ок, бо особовий склад нині – дуже цінний ресурс, яким не можна розкидатись, якщо є інші варіанти владнати конфлікт. А з іншого – якщо не буде об’єктивного розслідування, доган чи інших санкцій – це тупо підрив авторитету командування (тим паче генерал-майор Юрій Содоль всього три місяці як був призначений командуючим МП, і взагалі він десантник), толерування подальних скептичних настроїв щодо впровадження нових беретів/традицій і просто ігнорування факту порушення наказу, статуту, зневаги до елементарної дисципліни та армійської ієрархії.

Пофіг, подобається комусь президент чи ні – того дня в Миколаєві він виконував функції головнокомандуючого, й ставлення має бути відповідним. А не ганьбити свою бригаду абсолютно безсенсовними в плані результатів витівками.

Читайте також:
Кольору морської хвилі: морпіхи ВМСУ отримали нову символіку.
ФОТОРЕПОРТАЖ

Заклики розформувати батальйон та всіх звільнити – утопічні й певно зайві, але взагалі не вжити ніяких заходів – абсолютно безвідповідально. На дворі не 2014 рік, коли все розвалювалось на очах, не минало й місяця без чиїхось демаршів, заяв про якнайскорішу демобілізацію та черговий “котел”. Тоді на подібне часто закривали очі, щоб не роздмухати ще більший скандал. Зараз точно інша обстановка та способи вирішення конфліктів.

Направду в мене тут перша претензія до всього командування батальйону і особливо вертикалі зампоРОСів (заступників командирів по роботі з особовим складом – “Н”), які й мали реалізувати повноцінне роз’яснення нововведень і не допустити таких позорищних виходок, які кидають тінь у першу чергу на них.

Все ще гірше, якщо ж командування ВМСУ/МП/36 бригади/1-го бату внутрішньо теж по барабану/теж проти нововведень, і тому вони поставилися до комунікації з солдатами/сержантами абияк (зазвичай так і буває, думаю і тут щось з цієї опери). А вже друга – до безпосередніх учасників “виступу”.

Морпіхи 36-ї бригади в нових беретах кольору морської хвилі на церемонії в Миколаєві 23 травня 2018. Фото: прес-служба президента

Теза, що з самими морськими піхотинцями не обговорювали нові берети чи дату Дня МП, не витримує критики. Обговорювали, одна з волонтерок прямо пише, що з 2015-го тривав процес, вона агітувала писати листи на НГШ, міністра з проханням залишити чорний берет – і жалкує, що весь цей час майже ніхто не реагував, тому новий берет таки впровадили.

Отаке. І цікаво, як собі уявляють це обговорення самі морпіхи? Воронченко мав проїхатись по всіх частинах МП і роздавати анкетки? Були робочі групи й зустрічі, на яких були офіцери від морпіхів. Вони і репрезентували їх думку. Армія так і працює, це – ієрархічна структура. І для обговорення є неформальні майданчики – як таж ФБ-група “Нове військо”, де морпіхи були часті гості й дискусії про чорний берет тривають і зараз.

Рішення змінити колір – не звалилось з неба. А теза з інстаграму бату “відмовились зраджувати клятві” – уже багато чого каже про хибне розуміння клятви.

Ще одне емоційно сильне твердження, що морпіхи воювали і вмирали з чорними беретами, тому заслуговують їх зберегти. Респект і повага їм за участь у війні та майбутні звитяги, беззаперечно. Але також з цим беретом дезертирувала більшість нашої морської піхоти в 2014-му. І з числа морпіхів Феодосіївського бату теж (з 480 вірними клятві лишились 126 – констатація факту, не більше. і це ще найкращий результат по в/ч Криму, між іншим).

А решта й зараз служить у Криму в чорних беретах і тільниках. Це і є ОДНА З ПРИЧИН ребрендингу ЗСУ.

До того ж – десантники, піхота, ССО і решта – теж наводили цей аргумент, але з часом, після чисельних дискусій – переважно змінили позицію. І днями 95 одшбр пройшлась Житомиром виключно в бордових беретах. А “вовкулаки” ССО взагалі поволі заповзають на територію популярних брендових символів.
Мовчу вже про піхоту, яка не претендує на елітарність, була тільки рада чомусь новому й без жодних скандалів прийняла нові ідеї. І зараз це активно демонструють 93-тя і 24-та бригади.

А намагання приплести до цього погане ставлення до військових частини, а особливо пересмикування про “фасадну реформу” армії – це спроба натягнути сову на глобус і змішати в один котел усіх можливі армійські проблеми – як уявні, так і реально існуючі.
Ви раніше не чули про публічні акції морських піхотинців на знак протесту проти хрінових офіцерів? Я щось ні. Критичні дописи у ФБ – як і у всіх частинах ЗСУ, градус середній по палаті. Проблеми є, о так, хто ж сперечається. Їх треба озвучувати і працювати.

Тільки нахріна валити все в купу й сипати до того ж Гайдукевича/Павлова претензіями по кадрових проблемах, відношенню офіцерів, техніці? Не за адресою. У кожного свій напрямок роботи й відповідальність за цей шмат. Одна реформа потребує значних фінансових ресурсів, зламу старих військових бюрократів чи зміни законодавства й рухається повільно. Інші ж – дешеві, можуть бути впровадженні кількома документами МО/ГШ, мають невелику, але активну групу лобістів – тому рухаються відносно швидко.
Чому так складно це зрозуміти і валити відповідальність за пробуксовку одного питання на авторів і виконавців геть інших – для мене загадка.

Тож наслідком даного виступу стала лише ганьба для МП, пустий скандал без поки реальних наслідків для його учасників та питання до цілісності організму МП. Якась з цілей учасників “виступу” досягнута? А якісь конкретні вимоги взагалі були? Берет то вже точно буде смарагдовий.

Ну зате з рашки похвалили за “вірність традиціям” – ні, це не аргумент для серйозної розмови, але нюанс, який особливо підбішує.

Ну і позитивний захід та перше відзначення нового дня морської піхоти на День Героїв – частково зіпсований.

Коротше, хай розбираються між собою. Хочеться вірити, що питання скоро утрясуть, винні отримають заслужені санкції, а колектив МП дійде до спільних висновків. Бо поки ситуація програшна для всіх.

Читайте також:
МОУ презентувало пронизливий ролик про новий колір берета десантників
– марун. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна