Феодосійські морпіхи у чорних беретах влаштували демарш перед Порошенком. ФОТО

 

Військовослужбовці 1-го Феодосійського окремого батальйону морської піхоти виступили проти зміни кольору берета морпіхів з чорного на колір морської хвилі.
Під час урочистого вручення нових беретів кольору морської хвилі, що відбулося в Миколаєві 23 травня, група військових вийшла на плац і вишикувалася перед президентом та керівництвом армії в чорних беретах. Про це пише колишній військовослужбовець батальйону Анатолій Вовненко.

“Морські піхотинці 1 ФОБМП відмовились зраджувати клятві і увійшли до парадного строю під час урочистостей у своїх українських чорних беретах. Збереження символіки є символом збереження боєздатності та традицій, залишків колективів які вели і ведуть боротьбу із ворогом, не тільки у рядах морської піхоти, а й усіх ЗСУ”, – зазначив він.

morpihy_protest morpihy_protest1 Морпіхи - протест у чорних беретах
<
>
Фото: Анатолій Вовненко, Facebook

Під дописом Вовненка розгорнулася палка дискусія про доречність зміни кольору.

Відеокамери, які показували прямий ефір з урочистості, демарш не зняли.

Сайт InfoResist  наводить коментар анонімного військовослужбовця батальйону щодо протесту, в якому йдеться і про інші причини демаршу.

“Є кілька причин такого вчинку. Одна з них – погане ставлення до військовослужбовців. Ми проти фасадної реформи в армії. Командування не дорожить особовим складом. Їм все одно, піде людина чи ні. Який у нього бойовий досвід. У них звичайна відмазка – завжди знайдуть нову людину. Це радянський підхід до управління колективами, він не підходить в воєнний час”, – каже він.

За словами морпіха, цю проблему старшини, матроси та офіцери намагалися піднімати раніше, але вона ігнорувалася.

Співрозмовник сайту додав, що їх усіх викликали в частину – туди мало приїхати керівництво армії.

“Зараз буде розбір польотів у військовій частині. Приїде командувач, міністр. Не знаю чим закінчиться. Це не одноразова акція. Вона не стосується беретів, це комплексна проблема”, – додає військовий.

За його словами, протест підтримало близько 100 чоловік особового складу Феодосійського батальйону.

InfoResist також повідомляє, що частина учасників протесту вчора самовільно покинула розташування частини. Деякі з протестувальників вже не служать у морській піхоті.

Командувач ВМС Ігор Воронченко відмовився коментувати сайту ситуацію.

Як писала “Новинарня“, такі кольори беретів – марун для ДШВ, морської хвилі для морпіхів – від групи “Нове військо” на чолі з Віталієм Гайдукевичем були затверджені ще перед Днем незалежності 2016 року.

У листопаді 2017 року Десантно-штурмові війська погодилися на нову атрибутику, запропоновану тією ж групою.

Читайте також:
Командувач КМП ВМСУ Юрій Содоль: Плануємо збільшити число бригад морпіхів

Командувач морської піхоти пройшов 8-км смугу випробувань
разом із підлеглими. 
ФОТО

Новостворене Командування морської піхоти ВМС очолив
генерал-десантник Юрій Содоль

Кольору морської хвилі: морпіхи ВМСУ отримали нову символіку. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна