Командувач КМП ВМСУ Юрій Содоль: Плануємо збільшити число бригад морпіхів

 

У Військово-морських силах ЗСУ цієї весни створили Командування морської піхоти (КМП) – єдиний орган управління частинами морських піхотинців та берегових артилеристів.
Як інформувала “Новинарня“, командувачем морської піхоти призначений генерал-майор Юрій Содоль. Донедавна він був першим заступником командувача Десантно-штурмових військ, а в 2014 році, коли розпочалась російська агресія, тоді ще полковник Содоль командував 25-ю окремою повітрянодесантною бригадою. Зараз же він очолив морську піхоту – універсальний рід військ, який може діяти на воді, суші і в повітрі.

Про те, як 47-річний генерал разом із простими матросами виборював право носити берет морпіха, про плани щодо посилення бойового потенціалу МП і те, завдяки чому морпіхи вважаються військовою елітою, Юрій Содоль напередодні 100-річчя української морської піхоти розповів “Радіо Свобода”.
Зустріч із генерал-майором Содолем відбулася на Херсонщині. Там, на межі з тимчасово окупованим Кримом, морські піхотинці, за визначенням командувача, виконують “реальну бойову задачу”.

  • Як правильно називати новостворений у ВМС орган військового управління – це командування морської піхоти чи корпус, як іноді пишуть у пресі? Якою є нинішня структура, що в подальших планах?

– Оскільки поняття “корпус” передбачає певний набір частин і підрозділів, то в нашому випадку правильно говорити про командування морської піхоти.

Наразі в структурі КМП маємо бригаду морської піхоти і артилерійську, три окремих батальйони морської піхоти, реактивний артилерійський полк тощо.

У планах – збільшення частин морської піхоти: одну нову бригаду морської піхоти маємо сформувати до кінця 2018-го, решту частин – протягом наступного року.

Утім, курс взято не на громіздку, а передусім на керовану, мобільну, боєздатну структуру. Взірцем однозначно є морська піхота Сполучених Штатів Америки (United States Marine Corps – Ред.).

  • Взагалі, чому виникла потреба в єдиному органі управління українською морською піхотою?

– Відповідно до плану реформування Військово-морських сил України, поділ ВМС на морське командування і командування морської піхоти зроблено для оптимізації управління окремими напрямами.

Як командувач морською піхотою, перебуваю в прямому підпорядкуванні командувача ВМС ЗС України. Представляючи мене особовому складу морської піхоти, віце-адмірал Ігор Воронченко передав командуванню Державний Прапор і прапор ВМС, які в 2014 році під час анексії Криму було вивезено зі штабу в Севастополі.

  • Бойовий потенціал морської піхоти планується посилити відповідною технікою та озброєнням?

– Так, розроблено програму забезпечення частин і підрозділів морської піхоти новими зразками озброєння. Йдеться, зокрема, про бронетранспортери, протитанкові комплекси, артилерійські установки, засоби зв’язку тощо. В першу чергу, процес йтиме в найбільш підготовлених, бойових частинах і підрозділах.

  • Чи були ви вже на бойових позиціях морпіхів після призначення в березні командувачем морської піхоти?

– Це перше, куди я поїхав. Пройшов від Широкиного до Павлополя. На цьому відповідальному стратегічному напрямку стоять частини і підрозділи морської піхоти. Максимальне віддалення від наших позицій до противника – 400 метрів, мінімальне – 72. Наші позиції доволі добре обладнані в інженерному відношенні, особовий склад не лінується, вдосконалює їх. Настрій у морпіхів – бойовий.

Читайте також:
Під Маріуполем унаслідок підриву загинув морпіх Олександр Швець з Олександрії

  • Морпіхи присутні на острові Зміїному? Кілька років тому Військово-Морські сили та Одеський загін морської охорони Державної прикордонної служби посилили там заходи безпеки – “на випадок можливого ускладнення обстановки”.

– Ні. На острові Зміїний завдання виконують інші підрозділи, в тому числі ВМС. Морські піхотинці залучені до виконання бойових задач на сході України, і тут, де ми із вами спілкуємось (на Херсонщині – “Н”).

  • До анексії Криму Росією, внаслідок якої Україна втратила левову частину флоту, українські морські піхотинці могли проводити десантування як з великого десантного корабля “Костянтин Ольшанський”, так і з середнього – “Кіровоград” (зараз середній десантний корабель має назву “Юрій Олефіренко”). Перший Росія не повернула. У ВМС України залишився “Олефіренко”. Чи достатньо його для цілей морпіхів?

– Враховуючи те, що Воєнна доктрина України має оборонний характер – ми захищаємо свою землю (хоча проводити наступальні і контрнаступальні дії теж вміємо); для того, щоб проводити тренування морських піхотинців із завантаження, розвантаження, десантування, здобувати навички і вдосконалювати школу, корабля “Юрій Олефіренко” цілком достатньо.

  • А щодо повітряного десанту?

– У складі ВМС є морська авіаційна бригада з вертольотами і військово-транспортними літаками, отже, тренувати особовий склад, виконувати інші завдання авіатехніка дозволяє.

Скажімо, зараз на Херсонщині проводимо навчальні парашутні стрибки, вони за планом триватимуть до 18 травня.

  • Скільки стрибків у вас особисто?

– 96.

  • Навички десантників і морських піхотинців відрізняються. Особисто вам, як командиру-десантнику, чи складно зараз долати нові виклики?

– На березі тактика дій підрозділів Десантно-штурмових військ і морської піхоти схожа. Але десантники не володіють навичками морського десантування, тому морпіхи вважаються більш універсальними бійцями.

Про те, що особисто мені якось складно… Та не сказав би. Досвід співпраці з ВМС набув ще в довоєнні часи. Відтоді ж, як почалася війна на Сході України, було чимало задач, які спільно виконували десантники і морські піхотинці.

  • Суперництво між десантниками і морськими піхотинцями існує?

– Звісно, кожен хоче довести, що він сильніший, крутіший, більш навчений. Без здорового суперництва неможливий успіх. Але між морськими піхотинцями і десантниками не повинно бути зневажливого ставлення один до одного. Хто крутіший, нехай демонструють навчання або виконанням конкретних бойових завдань.

Для того, щоб стати морським піхотинцем, бажання замало – треба мати відповідний фізичний стан, психологічні якості і – найголовніше! – внутрішній стрижень. Якщо “заточений” на перемогу, то прийде й успіх.

Читайте також:
Командувач морської піхоти пройшов 8-км смугу випробувань разом із підлеглими.
ФОТО

  • Здобуття права носити берет морського піхотинця є доволі серйозним фізичним випробуванням на витривалість і силу. Чи важко було на тій 8-кілометровій смузі перешкод, яку ви проходили заради берета – під вибухи, у воді й багнюці?

– Важко і водночас цікаво. Останнього більше, бо це перевірка власної фізичної підготовки, психологічного стану. Працювали командою, допомагали один одному.

На одному зі знімків спіймали мене, як посміхаюсь… Насправді тоді вже було не до посмішок: щойно зайняли висоту, де на нас очікували міцні хлопці. Вони свіжі, ми дещо втомлені (сміється).

  • Звідки будете брати молодших командирів для підрозділів морської піхоти?

– По-перше, потрібно надалі підвищувати роль сержанта як рушійної сили у підготовці солдата і відділень. Дисципліна, зовнішній вигляд, стан техніки – це питання до нього, сержанта. Тому досвідчений, підготовлений, знаючий сержант – це, на мою думку, 50% успіху підрозділу. А офіцери підключаються з рівня взводу і вище.

Базовим військовим вишем, де готують офіцерів морської піхоти, є Військова академія в Одесі. Незабаром там відбудеться перший випуск. Якщо дозволить тутешня оперативна обстановка, поїду на урочисту церемонію до Одеси.

Читайте також:
100 років тому була створена морська піхота України. ІСТОРІЯ, ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна