Італія ігнорує звернення ГПУ щодо справи нацгвардійця Марківа

 

Генеральна прокуратура України запропонувала італійським колегам співпрацю у розслідуванні справи затриманого нацгвардійця Віталія Марківа, якого іноземні правоохоронці підозрюють у вбивстві  фотокореспондента з Італії Андреа Рокеллі 2014 року у Слов’янську. Однак жодної відповіді ГПУ не отримала. Про це в інтерв’ю “Громадському” повідомив заступник генерального прокурора України Євгеній Єнін.

“Це і спільний лист від генерального прокурора та голови Служби безпеки України, яка є органом слідства у розслідуванні вбивства громадянина Італії Рокеллі. Ми так само пропонували і візит на місце події, оскільки візит би дозволив зняти низку застережень, а також можливо дезавоювати ті свідчення, які наявні у італійської сторони. На сьогодні жодної відповіді попри наші неодноразові нагадування від італійських влад ми не отримували”, — пояснив Єнін.

Він додав, що прокуратура висловлювала готовність і до створення міжнародної контактної групи. За словами Єніна, що попри мовчання іноземних колег українська прокуратура не має жодних сумнівів у компетентності чи неупередженості дії італійських влад і буде й далі вимагати об’єктивного встановлення істини у справі Марківа та захисту його законих прав та інтересів.

ВУкраїні цим розслідуванням займається СБУ Донеччини, тож зараз розглядається варіант передачі справи в інший територіальний підрозділ.

Читайте також:
“Вийти на Майдан, бо порятунок сержанта Марківа – тепер вже наша справа”,
– волонтерка Макарова

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї 28-річного громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував у місці обстрілу.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20.03 до 04.08.2014 року комплектувались  виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського  озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зоккрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

Генпрокуратура України звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявив також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У серпні 2017 року нардепа Андрія Антонищака – координатора батальйону Кульчицького – допитували в Італії в справі Марківа.

Читайте також:
ЗМІ дізналися, хто заклав нацгвардійця Марківа в Італії

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується
на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна