“Вийти на Майдан, бо порятунок сержанта Марківа – тепер вже наша справа”, – волонтерка Макарова

 

Діана Макарова
армійська волонтерка, засновниця фонду на підтримку ЗСУ, журналістка

(FB)

Віталія Марківа, військовослужбовця батальйону Кульчицького, заарештували в Італії влітку 2017 року, коли він разом з дружиною під час відпустки приїхав в гості до мами.
Заарештували за підозрою у навмисному вбивстві двох журналістів – російського та італійського. Загибель журналістів сталась під час мінометного обстрілу під Слов’янськом. Журналісти перебували на передовій. Без акредитації.

За кілька годин Україна подала докази непричетності Віталія до цього вбивства:
– батальйон Кульчицького не мав міноментів,
– Віталій Марків ніколи не був мінометником,
– позиція, на якій загинули журналісти Росії та Італії, була на такій відстані від Карачуна, з якої не розгледиш облич та знаків навіть в оптику, тож про яке навмисне вбивство можна говорити?
– та й взагалі, яке може бути навмисне вбивство з міномета (!) на фронті?

Далі українська сторона натякала італійській, що італійський журналіст перебував в Україні зі сторони сепаратистів, зайшовши в Україну без журналістської акредитації. Тобто – якщо ти іноземний громадянин і влізаєш в терористичну операцію зі сторони терористів, ніхто не може гарантувати тобі безпеки.

Потім ми надавали величезний список італійських терористів, які служать у військах “ДНР” та “ЛНР” на окупованих Росією територіях України.

Україна просить про створення спільної групи з розслідування справи загибелі журналіста Рокеллі. Але досі Україна не отримала відповіді на своє прохання.

Усе марно. Віталій Марків досі перебуває за ґратами. Італійський суд вважає його небезпечним злочинцем.

Українська діаспора світу допомагає нам боротись за чесне ім’я та свободу Віталія Марківа.
Акції на підтримку Марківа починаються завтра і пройдуть по всьому світу.
Британія, Італія, Португалія, Іспанія, Греція, Угорщина, Франція, Австралія – українці, що живуть там, збираються вийти під італійські посольства своїх країн. І ми страшенно вдячні українцям світу за цю єдність у боротьбі за життя та ім’я одного солдата – солдата української Національної гвардії. Майданівця та добровольця Віталія Марківа, позивний Італієць.

Українська частина акції відбудеться в середу, 7 березня, на Майдані Незалежності. Збираємось біля Стели і йдемо ходою до посольства Італії.
І я прошу вас прийти на цю акцію.

Бо ми вже бачимо – не всі і не скрізь у світі є симпатиками України. Бо ми вже розуміємо – справа Марківа є прецедентом. Бо ставлення до наших військових за кордоном може бути і таким – за ґрати  і жодного неупередженого слідства. І від рішення італійського суду по Марківу залежить і ставлення до інших наших військових у Європі, принаймні в Італії.

Бо Віталій Марків – один з тих, хто йшов боронити свою країну, усіх нас. І зараз він відповідає лише за це. За всю країну.

Бо порятунок сержанта Марківа – тепер вже наша справа.

– А хто такий цей Віталій Марків?
– А що йому насправді шиють?
– А кажуть, що його взяли за карабінерство, а він же був італійським громадянином і воював на стороні України?

Ці та інші питання лунають зараз в кожній розмові про Марківа.

Прошу – інтерв’ю (з народним депутатом Андрієм Антонищаком – “Н”) про Віталія. На всі ці питання даються докладні відповіді
Для мене ж основною відповіддю на все, що відбувається з Віталієм, є лише одна:
“- їм важливий не сам Марків, а ті наслідки, які ця справа може спричинити.
– Чому ви так вважаєте?
– Бо під час розмови прозвучала така фраза: “ТАК ВИ СКАЖІТЬ, ЩО ЦЕ НЕ ВИ, НАЦГВАРДІЯ, А ЗБРОЙНІ СИЛИ СТРІЛЯЛИ. АБО БУДЬ-ХТО З ОФІЦІЙНИХ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМУВАНЬ”.

Я знаю, що від Віталія хочуть того самого ж – скажи, що стріляли ЗСУ. Підпиши ті покази, і можеш бути вільним.

Звичайно, Віталій такого не підписує. І лишається заручником у чужій країні, лише за те, що він виконував свій обов’язок.

Читайте інтерв’ю, там про все докладно.

“…Якщо Віталій мав італійське громадянство, як бути з присягою на вірність Україні? Чи не суперечить одне одному?
– Абсолютно не суперечить. Згідно з Законом “Про Національну гвардію України”, будь-який громадянин іншої країни, який легально перебуває в Україні, може підписати контракт з Національною гвардією України. Хочу також наголосити, що Віталій Марків є громадянином України…”

“…На мій погляд, італійська сторона все-таки призначила собі винного. Інакше як можна розцінити небажання прокурора м.Павія (попри його обіцянки) відвідати Україну для спілкування з нашими правоохоронними органами та обстеження місця загибелі громадянина Італії Рокеллі та опитування свідків?..”

“…Прилетів італійський адвокат Марківа, йому забезпечили охорону; він опитав наших хлопців, побував на горі Карачун і повністю зняв всі матеріали. І коли він на власні очі побачив диспозицію – де стояла Нацгвардія і де відбулася сама загибель італійця – він сказав, що це просто неможливо. І описав це у своєму зверненні до італійської сторони з проханням відпустити Марківа під домашній арешт.
Особисто для мене важливо, щоб усе суспільство зрозуміло: ми не втручаємося в італійське правосуддя. Ми не даємо коментарів щодо їх правоохоронних органів і судової системи. Ми лише просимо, щоб італійці, якщо вони хочуть об’єктивного розгляду справи Рокеллі, приїхали до України для того, щоб створити спільну групу. Крім того, міністр внутрішніх справ Аваков направив їм такого листа. Голова Служби безпеки спільно з Генеральним прокурором – також направив їм такого листа. На жаль, вони залишилися без відповіді. Про це громадяни – як наші, так і італійські – повинні знати…”

“…Пан Рокеллі, на жаль, проник на територію України незаконно. Він був фрілансером і не був акредитований українською стороною. Він зайшов зі сторони Слов’янська, був безпосередньо у тій зоні, яку займали сепаратисти. Причому його попереджував таксист: що туди не можна їхати; що там стріляють; що там рвуться міни; що там ведуться бойові дії.
Тобто людина поїхала у зону бойових дій. Вибачте, але це – територія України! І це – проведення антитерористичної операції! Хочу нагади, як в Іраку загинув від пострілу американського танка журналіст, якого – увага – було офіційно акредитовано. Тільки тому, що відблиск його об’єктиву був сприйнятий як відблиск снайперського прицілу.
Це – війна. А війна несе певні ризики…”

Читайте також:
Генпрокуратура віддала в Італію фінансового афериста Нікосію,
щоб звільнити нацгвардійця Марківа

Нардеп від БПП дав італійській прокуратурі свідчення
у справі нацгвардійця Марківа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна