Вагітна в СІЗО. Суд у Херсоні відправив під арешт “путінську” кримчанку Одновол-Юревич. ФОТОРЕПОРТАЖ, ВІДЕО

 

автор: Тетяна Зоріна
для “Новинарні” з Херсона

Засідання у справі Олени Одновол – одіозної пропутінської активістки з Криму, яку затримали 23 квітня на пункті пропуску “Чонгар” – у Херсонському міському суді в середу, 25 квітня, почалося із запізненням. “Довіреній особі Путіна” стало погано, жінці викликали “швидку”, лікарі надавали їй першу медичну допомогу.

“Олена вагітна, на п’ятому тижні”, – повідомив адвокат. Що, втім, не стало на заваді суду, аби відправити пану Олену під арешт на два місяці.

Всі фото і відео – Новинарня

“Цікавий стан” обвинуваченої у державній зраді кримчанки став новиною для журналістів, присутніх на суді. Вони юрмилися у тісній кімнаті, де слідчий СБУ, прокурор і два адвокати сиділи з одного боку, фактично за одним столом.

Учасники процесу (зліва праворуч): слідчий СБУ, прокурор і два адвокати

А ось те, що громадянка Росії Олена Миколаївна Одновол 1981 р.н. виявилася громадянкою України Оленою Миколаївною Юревич, ЗМІ дізналися ще напередодні.

Одружившись наприкінці 2016 року, Олена Юревич змінила прізвище в російському паспорті на Одновол. Але від українського, оформленого на дівоче прізвище, Юревич не відмовилася.

Українські органи влади про одруження з громадянином Росії вона не повідомила.

За старим паспортом неодноразово відвідувала Україну. Наприклад, весільну подорож любителька Путіна та патріотка Росії і її чоловік здійснили… до “бандерівського” Львова у січні 2017 року.

Після цього вона ще декілька раз відвідувала материкову Україну. Але 15 лютого її статус змінився.
Про це Олена, щоправда, дізналася вже після затримання на Чонгарі у квітні: порушивши справу про державну зраду за статтею 111 ККУ, за неї взялося управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим, що квартирує в Херсоні.

…Отже, після 40-хвилинного огляду в коридорі лікар повідомив суду – затримана може брати участь у засіданні.

Про запроторення жінки у клітку не йшлося.

Олена – в спортивних лосинах і велосипедній кофті “Тур де Франс” – тихо вмостилася на кріслі біля вікна, поруч з адвокатом Ігорем Мокіним.

Шнурків у її кросівках уже не було – такі правила тримання в неволі.

Сторона захисту одразу повідомила суду про бажання провести засідання у закритому режимі – без представників преси.
Це клопотання підтримали і сама Одновол, і прокурор та слідчий, мотивуючи тим, що відомості, які будуть озвучені під час засідання, можуть зашкодити слідству.

Однак, порадившись, суддя Галина Радченко винесла рішення – у клопотанні відмовити та дозволити представникам ЗМІ перебувати в залі засідань.

Забігаючи наперед, відзначимо, що жодних даних, які могли б розкрити якусь “таємницю”, в ході засідання озвучено не було. Навпаки, слідчий декілька разів наголосив на тому, що більша частина доказів, які є у матеріалах справи, зібрані з відкритих джерел – кримських інтернет-сайтів та соцмереж.

Суть справи Одновол-Юревич проста. Якщо вірити даним ЄРДР, Служба безпеки України 15 лютого 2018 року зафіксувала факт держзради, вчиненої громадянкою Одновол.

За даними відомства, затримана незаконно організувала і проводила в окупованих Росією Криму й Севастополі збір підписів на підтримку висування Володимира Путіна кандидатом на пост президента Росії на виборах 2018 року.

20 квітня громадянка України Олена Юревич заїхала на підконтрольну територію й відвідувала родичів, а 23 квітня о 16-й годині її затримали.

Фотогалерея із суду:

Олена Одновол - суд у Херсоні 25.04.2018 _2 Олена Одновол - суд у Херсоні 25.04.2018 _0 суддя Галина Радченко - суд у Херсоні 25.04.2018 _1 Олена Одновол - суд у Херсоні 25.04.2018 _4 Олена Одновол - суд у Херсоні _ 25.04.2018
<
>

У перші ж години слідчі та оперативники з’ясували, що перед ними – саме та Одновол із ГО “Всеросійський громадський рух “Волонтери перемоги”, яка агітує за Путіна в соцмережах і на ТБ.
Про це повідомив слідчий у суді, посилаючись на протоколи допиту свідка – чоловіка Олени, та протоколи огляду її телефону.

Сама ж Одновол-Юревич у суді заявила, що офіційно не одружена, а Андрій Одновол – її цивільний чоловік.

По всьому було видно, що вона сама та захист будуть намагатися переконати суд, що Олена Одновол і Олена Юревич – різні люди. Перша, за словами адвоката Ігоря Мокіна, в соцмережах розміщувана фотокартки із Путіним, а друга – зовсім інша, законослухняна, особа – громадянка України.

Але сторона обвинувачення долучила до матеріалів справи відеозаписи, на яких чітко видно, що перед суддею стоїть та сама Одновол.

Другий адвокат підозрюваної, Дмитро Діяментович,  заявив, що Одновол була незаконно затримана. Але і ці доводи не переконали суд.

суддя Галина Радченко

Порадившись, суддя Галина Радченко прийняла рішення – залишити Олену Одновол (Юревич) під вартою до 21 червня 2018 року.

Без права внесення застави – цього просто не передбачає стаття КК про державну зраду.

Як інформувала “Новинарня“, мешканка міста Саки Олена Одновол (нар. у селі Ярке Джанкойського району АР Крим 28.11.1981 р.) – активістка російської громадської організації “Волонтеры победы” – їхала із незаконно анексованого Криму на “материк” на хрестини.
При собі вона мала тільки українські документи: жінка не взяла з собою ні свій російський паспорт, ні навіть мобільний телефон – очевидно, думала, що так її не ідентифікують.

Про іншу зайнятість Олени Одновол-Юревич невідомо, і сама вона на суді відмовилася відповідати на запитання про місце роботи.
Що й не дивно, адже її основна “професія” – громадська активність у колабораційних організаціях та різних структурах на кшталт “молодіжних рад” при окупаційних російських адміністраціях Сак та Криму.
Так, пошук видає інформацію про діяльність Олени Юревич у ГО “Молода гвардія”.
Крім іншого, велика любителька велоспорту, у 2015 році Олена брала участь у “Брестському проекті” – веломарафоні територією РФ і Білорусі, від Ханти-Мансійська до Бреста, на честь 70-річчя перемоги у ВВВ.

Нагадаємо, з початку 2018 року СБУ затримала ще трьох колабораціоністів із органів окупаційної влади в Криму – екс-“міністр охорони здоров’я” Петра Михальчевського (у Києві), екс-заступника “міністра спорту Республіки Крим” Фаруха Камалова, який приїздив на Херсонщину робити біометричний паспорт – їм обом інкримінують ст. 111 КК України – “державна зрада”, а також депутата Євпаторійської міськради Сергія Осьмініна (ч. 2 ст. 110 – “посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”).
Крім того, на Азовському морі українські прикордонники затримали риболовецький сейнер “Норд” із Керчі, його капітану Володимиру Горбенку висунули дві підозри та обрали запобіжні заходи, зокрема щодо заборони виїзду в Росію та Крим.

Прикметно, що Петра Михальчевського привезли у Херсонський міський суд наступним після Олени Одновол. Його справу веде те саме Управління СБУ в АР Крим.

Читайте також:
Відплата за Лебедині острови: українська прокуратура арештувала
судно РФ у Южному

Прокуратура порушила справу про держзраду щодо “людини Портнова”
– кримського колаборанта Коровченка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.