Кримчанка Олена Одновол затримана СБУ як “довірена особа” Путіна на виборах президента РФ

оновлено

Сьогодні, 23 квітня, на адміністративному кордоні з окупованим Росією Кримом українські правоохоронці затримали жінку, яка на недавніх виборах президента РФ на півострові була “довіреною особою” Володимира Путіна.

За даними “Новинарні“, кримчанка намагалася обдурити українських силовиків, але в неї це не вийшло.

Як повідомив у “Фейсбуці” генеральний прокурор України Юрій Луценко, жінку затримали на КПВВ “Чонгар”.

“Головним управлінням СБУв АР Крим та м. Севастополі (з місцем дислокації у м. Херсон) за процесуального керівництва прокуратури АР Крим затримано громадянку України, яка діючи в інтересах Російської Федерації, а також неурядової всеросійської громадської організації «Волонтеры Победы», будучи довіреною особою кандидата в Президенти Російської Федерації Путіна В.В., незаконно організувала та проводила на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь збір підписів на підтримку висунення Путіна В.В. кандидатом на пост Президента Російської Федерації на виборах 2018 року”, – написав Луценко.

Як стало відомо “Новинарні” з джерел у силових органах Херсонщини, затриману кримчанку звати Олена Одновол, вона 1981 року народження.

Жінка постійно проживає в місті Саки, захоплюється велоспортом.

Робота у російській провладній організації “Волонтери перемоги” вказана як основне заняття в її профілі у “Фейсбуці”.

Із незаконно анексованого півострова на “материк” вона їхала на хрестини.

При собі Одновол мала тільки українські документи. 

Жінка завбачливо не взяла з собою ні свій російський паспорт, ні навіть мобільний телефон – очевидно, думала, що так її не ідентифікують.

Як нагадує генпрокурор Луценко, відповідно до федерального закону Росії, збір підписів на підтримку висунення кандидата є офіційною та обов’язковою процедурою підготовки до виборів президента РФ.

Таким чином, громадянка України Одновол, беручи участь в офіційній процедурі підготовки до незаконного проведення на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь виборів президента РФ, надала сприяння Російській Федерації та неурядовій всеросійській громадській організації “Волонтеры Победы” у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності.

На даний час затриманій готується повідомлення про підозру та проводяться інші необхідні слідчі і процесуальні дії.

ОНОВЛЕНО. Наступного дня після затримання, 24 квітня, путінські “Волонтери перемоги” видали заяву, в якій назвали дії СБУ “жорстокою по відношенню до дівчини і моралі політичною провокацією”.

“Цього разу жертвою фашистського режиму стала молода дівчина, волонтер. І не дивно, що “волонтера перемоги” затримали перед 9 травня”, – сказано в заяві.

“Страшно усвідомлювати, що таке відбувається в ХХІ столітті. І найжахливіше, що ніхто не знає, чого ще можна чекати від українських силовиків. Ми всі переживаємо за Лену, чекаємо додому і дуже сподіваємося, що Київ почує і здоровий глузд переможе”, – заявляють колаборанти з георгіївською стрічкою на логотипі.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше з початку 2018 року СБУ затримувала трьох кримських колабораціоністів з органів окупаційної влади – екс-“міністр охорони здоров’я” Петра Михальчевського (у Києві), екс-заступника “міністра спорту Республіки Крим” Фаруха Камалова, який приїздив на Херсонщину робити біометричний паспорт – їм обом інкримінують ст. 111 КК України – “державна зрада”, а також депутата Євпаторійської міськради Сергія Осьмініна (ч. 2 ст. 110 – “посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”).
Крім того, на Азовському морі затримали риболовецький сейнер “Норд” із Керчі, його капітану Володимиру Горбенку висунули дві підозри та обрали запобіжні заходи, зокрема щодо заборони виїзду в Росію та Крим.

Читайте також:
Відплата за Лебедині острови: українська прокуратура арештувала
судно РФ у Южному

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.