Отруєння Скрипаля вчинив агент КДБ Гордон, – британські ЗМІ

 

Британська преса з посиланням на поліцію пише, що отруєння колишнього полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його дочки у Солсбері вчинив 54-річний колишній офіцер ФСБ із кодовим ім’ям Гордон.

Вважається, що він використовує ще й ім’я Міхаіл Савіцкіс, а також два інших псевдоніми, передає “Радіо Свобода”.

Британська поліція вважає, що він уже повернувся в Росію і в британців ніколи не буде можливості допитати його.

При цьому в Лондоні вважають, що загалом у отруєнні Сергія Скрипаля брала участь команда з шести осіб.

Ім’я Гордона стало відомо після п’яти годин допиту поліцією в Лондоні перебіжчика з КДБ/ФСБ Росії Бориса Карпічкова, який повідомив британському виданню Sunday People, що він і Гордон перетнулися на початку 1990-х років. Обидва зналися, коли Карпічков був майором ФСБ у Латвії, а Гордон був підлеглим Бориса.

“Він дуже розумною, освіченою, амбітною та безжальною людиною, – сказав Карпічков, – а також представницькою, і швидко міг завоювати довіру незнайомця”.

Борис Карпічков також повідомив, що Гордон навчався в Ризькому університеті, де отримав диплом юриста. Він володів бойовими мистецтвами та використовував прикриття успішного бізнесмена в сфері безпеки.

За словами перебіжчика, Гордон-Савіцкас був капітаном в КДБ, перш ніж Комітет держбезпеки СРСР перетворився на Федеральну службу безпеки Росії.

Карпічков каже, що Гордон входить до числа офіцерів діючого резерву ФСБ, які здійснюють спеціальні операції.

Читайте також:
ОЗХЗ підтвердила, що Скрипалів отруїли “Новачком”.
Джонсон вимагає відповіді РФ

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ – подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, які і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував на вулиці.

Як відомо, раніше працівник ГУР Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

За висновком британців, речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Через застосування Росією хімічної зброї на території Британії Лондон 14 березня вислав 23 дипломатів РФ. Майже три десятки країн світу, зокрема й Україна, приєдналися до цієї акції.

29 березня Кремль оголосив, що вживає “дзеркальних” заходів, висилаючи рівну кількість американських дипломатів і закриваючи консульство США в Санкт-Петербурзі.

6 квітня ЗМІ повідомили, що отруєні в Солсбері Скрипалі вже не в критичному стані. 10 квітня Юлія Скрипаль виписалася з лікарні.

6 квітня Сполучені Штати запровадили пакет жорстких санкцій щодо найбільших російських бізнесменів-мільярдерів, які є опорою Кремля.

Читайте також:
Через американські санкції олігархи РФ втратили $12 млрд. за день

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна