Великодні свята на фронті: “сепари” гатили з цвинтаря, і не тільки. РЕПОРТАЖ, ФОТО

 

Анастасія Федченко
для “Новинарні” з Донецької області
фото авторки

“Великоднє перемир’я”, що формально розпочалося опівночі 5 березня, насправді не протрималося навіть дня. Після березневого затишшя ситуація на східному фронті загострилась в останні два тижні. Якщо доти щоденні обстріли з боку бойовиків можна було перелічити на пальцях однієї руки, а в деякі дні штаб АТО взагалі повідомляв про відсутність обстрілів, то в останній тиждень березня число атак зросло до кількох десятків за добу, і відтоді ескалація напруженості тримає, незважаючи на християнські свята.
Так, тільки за останні чотири дні, починаючи з п’ятниці, противник понад півтори сотні разів бив по опорниках ЗС України. І з важкої артилерії також.
Із п’ятниці до понеділка у штабі зафіксували 154 обстріли, 11 військових отримали поранення. Про “бойових” загиблих відомостей немає.

6 квітня – Страсна п’ятниця:
терористи стріляли з кладовища

Страсна п’ятниця на фронті не була тихою. За даними штабу АТО, 42 рази бойовики гатили по наших позиціях.
Якщо говорити про великі калібри, то на Донецькому напрямку із категорично забороненої Мінськими домовленостями артилерії калібру 122 мм та бойових машин піхоти стріляли біля Широкиного. Піски опинилися під мінометним вогнем.
Захисників селища Луганське противник обстріляв із мінометів калібру 120 мм, бив і з менших, 82-міліметрових. 120-ті міномети окупаційних військ “працювали” біля Валуйського. Троїцьке і Новолуганське перебували під вогнем мінометів калібру 82 мм.

Максим, 46 обспп ЗСУ “Донбас-Україна”

Крім іншого, підтримувані Росією бойовики, які кричать про свої “духовні скрєпи”, відкривали вогонь із цвинтаря на Світлодарській дузі.

“Коли місцеві прибрали на кладовищі і повиходили звідти, противник висунувся зі своїх позицій на кладовище і з його краю почав вести прицільний вогонь із кулеметів та гранатометів по наших позиціях”, – розповідає Максим, командир одного з підрозділів 46-го окремого батальйону спеціального призначення ЗСУ “Донбас-Україна”.

Навіщо терористи стріляли з цвинтаря, де немає їхніх позицій, армієць пояснює просто: “У своїх новинах показували б, що українська армія перед Великоднем розвалила кладовище”.

Українські військові у відповідь по могилах не стріляли, натомість вдарили по позиціях бойовиків, бо добре знають їхнє розташування.

“Після того, як ми відкрили вогонь, у них був один “трьохсотий”, – говорить Максим.

Так українські військові зламали плани найманців. Втім, відповідно до звіту штабу, у п’ятницю двоє наших воїнів були поранені.

7 квітня – Велика субота, Благовіщення:
гранатомети майже на всій лінії фронту

За суботу терористи також 42 рази обстріляли наші позиції, як і напередодні.

На Донецькому напрямку агресори “працювали” переважно гранатомети й кулемети. Крім того, із протитанкового ракетного комплексу били в районі Талаківки. Біля Широкиного, Славного й Павлополя активізувалися ворожі снайпери.

На Луганському напрямку під вогнем гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї опинилося Малинове. І знову гаряче було на Світлодарській дузі: оборонців смт Луганське бойовики обстріляли з мінометів калібру 82 мм, гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Олексій, 46 обспп ЗСУ “Донбас-Україна”

Олексій, боєць батальйону “Донбас-Україна”, що стоїть біля Новолуганського, показує великі уламки: “Це осколки з СПГ. До нас постійно прилітають такі “подарунки”.

Такими всіяні всі поля, каже військовий, який тиждень тому відзначив чотири роки на війні: Олексія мобілізували 1 квітня 2014-го.

“Це ми підібрали вам показати ті, що біля самого опорника впали. А ще ж у полі купа. Металу тут дуже багато. Є нерозірвані, і це погано. Сапери постійно працюють. Ті території, що ми пройшли, розміновують”, – каже армієць.

СПГ – це станковий протитанковий гранатомет. Його осколки мають гострі, наче в леза, краї. Питаю в Олексія, що буде, якщо такий уламок завбільшки з мою долоню влучить у людину. Військовий витримує паузу й гірко усміхається: “Це смерть”.

Внаслідок ворожого вогню у Страчну суботу був поранений один український воїн. Його стан важкий.

8 квітня – Великдень:
паски, крашанки і 120-ті міномети

Поки українці на Великдень стояли в церквах на службах, святили паски, розговлялися, висипалися після всеношних та смажили шашлики, на фронті обстріли майже не вщухали.
За добу неділі окупанти 35 разів атакували наші позиції. П’ятеро українських військових були поранені.

Терористи знову били із заборонених Мінськом мінометів калібру 120 мм по ЗСУ біля Луганського. Неподалік від селища також падали міни калібру 82 мм, “працював” ворог і з гранатометів та великокаліберних кулеметів. Як і по захисниках Світлодарська, де на “святкове” полювання виходили також ворожі снайпери. Гранатомети бойовики застосували неподалік Кримського та Валуйського.
На Донеччині Водяне, Лебединське, Богданівка, Кам’янка, Піщевик і Широкине були під вогнем гранатометів, БМП і великокаліберних кулеметів.

Віталій, 46 обспп ЗСУ Донбас-Україна

“Автомат, кулемет, підствольники”, – Віталій із довгим оселедцем на голові буденно перераховує арсенал, який застосовував ворог на Паску.

Світлодарська дуга. Ми стоїмо на позиції все того ж 46-го батальйону спецпризначення “Донбас-Україна”.

Віталій, який воює уже два роки, підписав контракт через місяць після свого 18-го дня народження. Його старший брат у складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади боронить Станицю Луганську.

Віталій у рідному Хотині Чернівецької області був торік якраз на Великдень. Тут, на передовій, цієї неділі теж служили капелани. Вони святили паски і крашанки, молилися за мир.
Втім, коли він настане, не береться прогнозувати ніхто.

9 квітня – Поливаний понеділок:
артилерія та заборонені міномети

У понеділок, одразу після Великодня, бойовики також 35 разів обстріляли позиції українських військових.

Зокрема, на Донецькому напрямку з артилерії калібру 122 мм гатили по українських позиціях біля Широкиного та Лебединського.
Із мінометів калібру 120 мм, що також суворо заборонені Мінськом, ворог відкривав вогонь по Водяному, випустивши вісім мін великого калібру.

Сім населених пунктів на Донеччині і три – на Луганському напрямку згадані у зведенні штабу АТО та речника Міноборони як обстріляні з гранатометів. Противник застосовував також великокаліберні кулемети по Піщевику й Кам’янці, БМП – по Водяному, снайперські гвинтівки – по Пісках.

Троє українських військових поранені за минулу добу.

“За добу українські військові дев’ять разів відкривали вогонь у відповідь із дозволеної Мінськими домовленостями зброї”, – розповів на брифінгу про подробиці 9 квітня речник Міноборони Дмитро Гуцуляк.

“Як кажуть, ми на хворих не ображаємося”, – посміхаючись, говорить при цьому про ворога Віталій із бату “Донбас”.

Розділяючи післясвятковий настрій, він зізнається: скучив за батьками і за домівкою, дуже хоче поїхати про рідних, мріє про родину й мир. Але поки що – війна.

Читайте також:
Як військові АТО Великдень відзначали. ФОТО, СОЦМЕРЕЖІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна