Сутички й суди в Херсоні: як арештовували кримського “єдинороса” Осьмініна. ФОТО, ВІДЕО

 

автор: Тетяна Зоріна

У Херсонському міському суді в четвер, 5 квітня, обирали міру запобіжного заходу для затриманого напередодні Сергія Осьмініна – “депутата” нелегітимної Євпаторійської міської ради окупованого РФ Криму. Після шестигодинних засідань, як уже повідомляла “Новинарня“, суддя Дмитро Гонтар виніс рішення – арештувати “єдинороса” на два місяці.

Подібних ухвал Херсонський міськсуд приймав уже чимало. Лише цього року Осьмінін став третім представником колабораційної кримської влади, арештованим на “материку”.
Утім, випадок з Осьмініним – особливий. Адже ніколи досі затриманих кримчан перед судом не намагалися відбити у правоохоронців силою.

Кого затримали на Чаплинці

Співробітники СБУ затримали громадянина України, який є депутатом підконтрольної РФ “Євпаторійської міськради”, 3 квітня. Сталося це на адмінмежі з окупованим Кримом у пункті пропуску “Чаплинка” в Херсонській області.

Прес-центр Служби безпеки оприлюднив дещо розмите фото затриманого, з якого – а також завдяки іншим оприлюдненим деталям – неважко було з’ясувати, що затриманий –  Осьмінін Сергій Анатолійович, 24.03.1966 р.н., уродженець Запоріжжя.
Він – директор підприємства ТОВ “Машсервіс” (Євпаторія), у минулому – депутат Євпаторійської міськради 6-го скликання від Партії регіонів України.

Сергій Осьмінін у суді. Фото: Новинарня

“Під час незаконного анексії Кримського півострова він брав активну участь у захопленні адміністративних будівель органів державної влади та місцевого самоврядування України. За інформацією спецслужби, у вересні 2014 року фігурант справи був обраний депутатом від партії «Єдина Росія» до так званої «Євпаторійської міської ради», створеної окупаційною владою”, – інформувала Служба безпеки України.

Справу веде Головне управління СБУ в Автономній Республіці Крим (з дислокацією в м. Херсон).

Затриманому оголосили про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу України (“посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”).

«Своїми діями він сприяв встановленню окупаційного режиму на тимчасово окупованій території України, його органів влади, формуванню апарату державної влади Росії і його легітимізації, чим чинив навмисні дії з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Відтак СБУ і прокуратура вважали за потрібне арештувати Осьмініна на час розслідування, наразі на два місяці.

Сутичка перед судом: до чого тут Кива?

Перед розглядом справи в суді трапився, м’яко кажучи, неоднозначний інцидент на вулиці.

Стремоусов (у сірій куртці й зеленій кепці) штовхає працівника СБУ. Кадр відео

На конвоїрів СБУ, які привезли підозрюваного, під перед будівлею суду напала група осіб.

Всі обставини поки з’ясовуються, але відомо, що серед них були дружина Осьмініна Галина, а також Кирило Стремоусов, який раніше неодноразово організовував у Херсоні проросійські акції.

За даними місцевих ЗМІ, нещодавно Стремоусов очолив обласну організацію Соціалістичної партії Іллі Киви – при тому, що Кива свого часу був на Херсонщині заступником начальника УМВС і досі має значний вплив на область.

Отже, група чоловіків, а також Галина Осьмініна намагались відбити підозрюваного, мотивуючи це тим, що він затриманий незаконно.

Адвокат затриманого Павло Черненко заявив, нібито конвой напав на дружину затриманого, внаслідок чого вона отримала ушкодження.

Хоча на відео видно, що кілька осіб, зокрема й білявка Осьмініна провокують конвой, намагаються зупинити чорний пікап СБУ, відчиняють двері авто та штовхаються із правоохоронцями “по формі” і в цивільному.

“Спробу відбити від працівників ГУ СБУ в АРК нещодавно затриману особу” назвав інцидент і представник президента України в Криму Борис Бабін.

Дивно, але для нападників цей інцидент закінчився нічим. За свідченнями очевидців, Стремоусов встиг сховати в авто травматичний пістолет і газовий балончик, з якими ходить постійно.

Вже під час перерви в суді його, за заявою конвоїрів, обшукала поліція, але кобура і чохол для газового балончика виявилися порожніми.

Патрульним місцевий прибічник “русского мира” показав посвячення журналіста і спокійно покинув залу засідань.

Фото: RFL/RE

У суді ж залишилася зокрема Галина Осьмініна, яка демонструвала “бойові поранення” на ногах.

“Не балотувався, не вступав”

Тим часом суд розпочав розгляд справи, і відразу адвокат обвинуваченого Павло Черненко заявив відвід судді Дмитру Гонтарю. На думку адвоката, його підзахисного утримують незаконно, і суддя знаючи це, не звернув на це увагу.

Відвід розглянув інший суддя – Ярослав Мусулевський, але не підтримав таку ідею.

Адвокат Павло Черненко з підзахисним. Фото: Новинарня

Після цього адвокат, вочевидь затягуючи справу, ще кілька разів заявляв відвід, але знову марно.

Сторона обвинувачення вимагала для Сергія Осьмініна утримання під вартою, посилаючись на те, що в матеріалах справи достатньо доказів, які підтверджують його вину.

Адвокат та підсудний, навпаки, заявляли, що бути депутатом місцевої “ради” в Криму від партії “Єдина Росія” – це не означає участь в окупаційній владі.
Місцеві депутати, на думку адвоката Черненка, не наділені владними повноваженнями, отже, його підзахисний не винний.

Кореспонденту “Новинарні” Сергій Осьмінін повідомив, що не давав присягу російським окупантам у 2014 році, і не робив цього, навіть ставши депутатом міської ради Євпаторії у 2010 році.
Хоча, як відомо, всі депутати в Україні, відповідно до закону складають присягу.

У розмові з журналістами керівник євпаторійського “Машпроекту” сказав, що в попередні чотири роки без проблем їздив на підконтрольну Україні територію, на так званому “референдумі” в березні 2014-го нібито голосував “за Україну”.

При цьому він відмовився відповідати на запитання як преси, так і прокурора й судді, чи був він депутатом в анексованому Криму, навіщо давав згоду на балотування та вступав до партії “Єдина Росія”.

Натомість присутні прослухали довгу розповідь адвоката Черненка про недоведеність вини Осьмініна, який, зі слів захисника, в умовах, що склалися, мав право спрацювати з окупантом.

Разом з тим, слідчий СБУ нагадав адвокату, що, відповідно до закону України, в окупованому Криму заборонені будь-які вибори. З 20 лютого 2014 року там не проводяться вибори до Верховної Ради, а також до органів місцевого самоврядування України.

“Вказана особа зобов’язана знати чинне законодавство… В порушення норми закону – це, до речі, вказано у підозрі – внесла (це є конкретна дія) до незаконно створеного органу, а саме – “центральная избирательная комиссия Республики Крым” – документи про намір балотування на посаду депутата відповідної ради, чим легітимізувала незаконний орган державної влади, окупаційної влади, а також сприяла легітимізації російської влади на тимчасово окупованій території Криму”, – заявив слідчий у суді.

Крім того, слідство зібрало докази про участь Сергія Осьмініна не менше ніж у трьох (це доведено відеозаписом, де він представляється депутатом) засіданнях окупаційного органу “Евпаторийский городской совета Республики Крым”.

“Цим він легітимізував незаконну окупаційну владу, яка не визнана жодною цивілізованою країною світу, легітимізував анексію Криму – захоплення частини території України. Таким чином, він сприяв створенню державного апарату Російської Федерації на території Криму”, – заявив слідчий.

“Щодо заяв про те, що ця особа “допомагала”, бо в неї більше не було як на життя заробляти – вибачте, на Нюрнберзькому процесі казали теж, що якось треба було виживати”, – заявив слідчий.

Окрім цього, слідчий та прокурор наголосили, що всі заяви адвоката про недостатність доказів – “маячня”.

“У матеріалах справи є свідчення людей, протоколи огляду офіційних сайтів установ окупаційної влади та безліч інших доказів, достатніх для доведення вини”, – стверджує слідчий.

Фотогалерея “Новинарні“:

Сергій Осьмінін у суді в Херсоні _ (1) слідчі СБУ Сергій Осьмінін у суді в Херсоні _ (13) Сергій Осьмінін - суд
<
>

Порадившись у нарадчій кімнаті, суддя Дмитро Гонтар задовольнив клопотання обвинувачення та прийняв рішення арештувати Сергія Осьмініна на два місяці – до 1 червня 2018 року – без права внесення застави.

Читайте також:
Капітан кримського судна “Норд” Горбенко в Херсоні звільнений з-під варти

Як інформувала “Новинарня“, раніше 2017 року СБУ затримувала двох кримських колабораціоністів з органів окупаційної влади – екс-заступника “міністра спорту Республіки Крим” Фаруха Камалова, який приїздив на Херсонщину робити біометричний паспорт, та екс-“міністр охорони здоров’я” Петра Михальчевського.
Їм обом інкримінують ст. 111 КК України – “державна зрада”.
Крім того, 26 березня зі своїм судном був затриманий Володимир Горбенко – капітан риболовецького траулера “Норд” із Керчі.

Читайте також:
Суд продовжив арешт екс-урядовця з окупованого Криму Фаруха Камалова.
ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна