CБУ розкрила замах на Мосійчука під Еспресо.TV. Виконавці теракту – українці

Слідчі працюють на місці вибуху по вул. Міцевича, 10. Фото: Новинарня

Служба безпеки України назвала виконавців та замовників терористичного акту біля каналу “Еспресо”, в якому загинули двоє людей та отримав тілесні ушкодження народний депутат Ігор Мосійчук. Теракт організовував емісар російського ГРУ, виконували – троє громадян України, з яких одного затримано.
Як передає “Новинарня“, про це на брифінгу в четвер, 5 квітня, заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

У спецслужбі нагадали, що 25 жовтня 2017 року о 22:04 в Києві поблизу будинку № 10 по вулиці Міцкевича, де знаходиться телеканал “Еспресо”, стався вибух саморобного вибухового пристрою, закладеного в мопед. Слідство відбувалося в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці заявляють, що замах на нардепа від РПЛ замовили представники російських спецслужб.

“Оперативник Головного управління (колишнє ГРУ – “Н”) генштабу збройних сил РФ в’їхав в Україну за підробленими документами для безпосередньої координації дій виконавців”, – повідомив Віктор Кононенко.

За його словами, особу організатора злочину не встановлено.

“Слідчі провели кропітке вивчення даних, що дало можливість відновити увесь ланцюжок організації теракту”, – розповів перший заступник прокурора Києва Павло Кононенко.

Співробітники спецслужби встановили особи трьох виконавців злочину, присутність яких спільно з представником ГУ ГШ була неодноразово зафіксована на місці планування теракту. Усі вони – громадяни України.

“Двох фігурантів справи спецслужби РФ завербували під час перебування на тимчасово анексованій території Криму та візитів до Росії”, – заявив Віктор Кононенко.
Після здійснення замаху вони залишили територію України, виїхавши до РФ.

Це уродженець Азербайджану Олександр Феліксович Григорян, 1974 р. н., та уродженець Волині Ігор Миколайович Лисак, 1980 р.н.

“Нам відомо, де вони переховуються від українського правосуддя”, – підкреслив заступник голови СБУ.

Правоохоронці затримали третього виконавця теракту, який у гаражі встановлював вибуховий пристрій на придбаний одним зі спільників мопед – це киянин Михайло Анатолійович Мятних, 1981 р.н. До цього гаражного кооперативу також приходив емісар російського ГУ ГШ.

Мятних заарештований за підозрою в ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 (пособництво у вчиненні теракту), ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання вибухівки) та ч. 2 ст. 263 (незаконне виготовлення вибухівки) Кримінального кодексу України.

Частина зброї з гаража Мятних. Фото: СБУ

Григоряну й Лисаку повідомлено про підозру в скоєння злочину заочно, їх буде оголошено у міжнародний розшук.
Їм інкримінують ті ж статті, що і Мятних, а додатково – ще ст. 112 Кримінального кодексу (посягання на життя державного діяча).

Павло Кононенко розповів, що всі троє виконавці мають вищу освіту та закінчували ВНЗ в Україні, характеризувалися позитивно, лише Мятних мав привід за зберігання “невеликої кількості” боєприпасів.

Під час обшуку  в гаражному кооперативі оперативники СБ України вилучили п’ять тротилових шашок, дві гранати РГД-5, гранатомет РПГ-26, вогнепальну зброю та дроти для монтажу вибухівки. Наразі зловмисник утримується під вартою. Триває досудове слідство, інформує прес-центр СБУ. 

Зазначається, що під час розслідування СБУ були допитані 800 осіб, обстежено записи більше 112 відеокамер, встановлених біля місця теракту, проаналізовані телефонні дзвінки 10 тисяч абонентів.

Читайте також:
Голова СБУ заявив про розкриття теракту під Еспресо.TV та арешт

На місці вибуху

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 жовтня 2017 року під приміщенням телеканалу “Еспресо” на вулиці Міцкевича в Солом’янському районі Києва стався вибух. Вибухівка була закладена на припаркованому скутері. Загинули охоронець нардепа Ігоря Мосійчука Руслан Кушнір, а також екс-працівник юридичного департаменту МВС Михайло Морміль, що проходив повз.
Поранення отримали Мосійчук та політолог Віталій Бала, які виходили з каналу після ефіру, та перехожа Надія Тарасенко.
Нардеп Мосійчук заявляв, що теракт безсумнівно був спрямований проти нього, це могла бути робота російських спецслужб або чеченських бойовиків.
У лютому Мосійчук заявляв, що замах уже розкрито.

Читайте також:
Не обов’язково замах на Мосійчука: версії слідства та ВІДЕО вибуху біля Еспресо.TV

Сапер з АТО: Біля “Еспресо” вибухнув саморобний пристрій,
хоча штатна МОНка була б дієвішою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна