Сапер з АТО: Біля “Еспресо” вибухнув саморобний пристрій, хоча штатна МОНка була б дієвішою

 

Андрій Шор
ветеран АТО, сапер, захисник Донецького аеропорту

(FB)

І навздогін про вибуховий пристрій біля “Еспресо”.
Думаю, співробітники органів знають точно, але за сумою всього зараз схиляюся до версії, що це СВП (саморобний вибуховий пристрій), за характеристиками схожий на МОН-50.

Що само по собі цікаво.

Якщо відкинути версію, що хтось маскується під когось із метою всіх заплутати, то коло підозрюваних звужується.

Виготовити подібний пристрій нескладно, хоч із пластидом, хоч із тротилом, хоч у купу гравію кумулятивний заряд покласти. Спеціаліст, маючи ресурси, виготовить будь-який ВП за потребами… але навіщо робити його фактично аналогічним за дією до штатного, копіювати конструкцію?
Штатна МОНка в цій ситуації завдала б більшої шкоди, думаю. Розсіювання вражаючих елементів вийшло гіршим, ніж у МОН-50, там не дарма досить хитра форма пластини, а швидкість вражаючих елементів вийшла меншою.

Я не розглядаю варіант, коли саморобне все – і вибухівка, і детонатор… що теж зовсім повністю виключати не можна, та й це буде визначено експертами без проблем. Але це вже якась повна любительщина.

Але ввідні – є доступ до вибухових речовин і електродетонаторів, але немає до готової МОН-50. Система дистанційного підриву в даній ситуації – це дуже просто і дешево, взагалі не проблема.

Це теоретично виключає:

1. Всі добровольчі батальйони (якщо є доступ до вибухових речовин, то і до МОН-50 напевно. Повірте, у тих же бійців Рема, при бажанні, є все що треба… згадайте їх склад, накритий у Маріуполі)
2. Серйозну злочинність. Теж, за необхідності – знайдуть спосіб купити.

Залишаються варіанти – кустарщина. Матеріали, отримані, придбані, привезені за нагоди. Можливо, канібалізовані інші або старі боєприпаси, аж до 2МВ.
І замовлення підвернулося…

І другий варіант – так, російська агентура. Запаси необхідних матеріалів є, але конкретного боєприпасу немає, хоча є знання з виготовлення. А в даній ситуації знадобилася саме спрямована міна.
Ось і зробили. Можливо, також, був обмежений запас вибухових речовин і намагалися використовувати їх максимально ефективним чином.

Ось такі мої міркування, можна обговорювати…

P.S. Зауважу, що сторонніх жертв не сильно хотіли (ненаправлений фугас більшої потужності дав би результат із більшою гарантією… навіть якщо під машину покласти), але це виконавців і не турбувало. Виконавець не дурень, так що ймовірність “ідеологічної диверсії” невелика.

Ну і питання, яке мене продовжує цікавити – чи був на Мосійчуку бронежилет.

Читайте також:

Не обов’язково замах на Мосійчука: версії слідства та ВІДЕО вибуху біля Еспресо.TV 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна