“Випадковий” Морміль, який перший загинув біля “Еспресо ТВ”, міг бути справжньою ціллю злочинців, – експерт

 

Вибух, який стався на Солом’янці біля каналу “Еспресо” ввечері 25 жовтня, можливо, був замахом на життя загиблого підполковника міліції Михайла Мормеля, а не народного депутата Ігоря Мосійчука.
Про це в коментарі “Громадському радіо” сказала юристка-криміналіст Ганна Маляр.

Такого висновку вона дійшла, проаналізувавши відео з камери спостереження.

“На відео видно, що в момент вибуху найближче до епіцентру перебуває саме загиблий, який проживав у цьому будинку (Морміль – “Н”). А сам Мосійчук, Бала були на певній відстані”, — відзначила Маляр.

На її думку, якби мішенню був Мосійчук, то вибухівку, найімовірніше, заклали б у його машину. Натомість її заклали в мопед, який стояв доволі далеко від під’їзду, звідки виходив нардеп.

“Якщо є посягання на конкретну особу, то вибухівку підкладають у той транспортний засіб, у якому ця особа їхатиме. Якщо ця вибухівка підкладається в мопед, мотоцикл і таке інше, то планується, що людина буде проходити повз”, — сказала Маляр.

 

За повідомленнями прокуратури, слідство з’ясувало, що вибухівка була з дистанційним керуванням.

Маляр наголосила, що слідчі обов’язково мають розглядати версію замаху на життя Мормеля, оскільки вона “абсолютно логічна”.

 

Розташування потерпілих на вул. Міцкевича, 10 за мить до вибуху. Кадр відеоспостереження

Експертка також зазначила, що напередодні чула про те, що Мормелю погрожували.

Друг загиблого Руслан Болгов (у Facebook — Руслан Олегович) зазначив: “Він казав, що хвилювався за своє життя та що на ним стежать”.

Крім того, Болгов розповів, що Морміль позивався до Нацполіції через його скорочення 2015 року, і ця судова справа могла стати “прецедентом”.

“Підніміть судові справи Морміля після ДТП, в яку він потрапив, і багато що може стати зрозумілішим…
А його судові справи проти Нацполіції з 2015 року по сьогодні щодо невиплати компенсації за підірване здоров’я – це взагалі окрема тема (частина довідки про його здоров’я нижче). Якби він виграв суд по компенсації, то це міг би стати прецедент, і виплачувати довелося б усім”, – написав Руслан Болгов у “Фейсбуці”.

Читайте також:
Теракт біля каналу “Еспресо”: п’ята поранена – також у важкому стані

Як інформувала “Новинарня“, увечері 25 жовтня стався вибух по вулиці Адама Міцкевича, 10 у Солом’янському районі Києва. Поруч із під’їздом, в якому частину приміщень займає канал “Еспресо ТВ”, підірвали вибуховий пристрій у припаркованому скутері.

У цей час із дверей виходили політтехнолог Віталій Бала, нардеп від РПЛ Ігор Мосійчук та його охоронець, працівник поліції Руслан Кушнір.

Загинули охоронець Кушнір (екс-“беркутівець” помер від поранень у лікарні) та колишній юрист МВС Михайло Морміль, який жив у сусідньому під’їзді і проходив повз місце замаху.
При цьому саме Морміль був найближче до скутера в момент вибуху й помер першим, на місці НП.

Важко поранення отримали Бала, Мосійчук та Надія Тарасенко, ще одна місцева мешканка.

СБУ розслідує справу з кваліфікацією “тероризм”.

Про те, що Михайло Морміль – випадкова жертва теракту, заявили речниця СБУ Олена Гітлянська й нардеп Антон Геращенко, радник глави МВС Авакова.

В ефірі телеканалу “112 Україна” Геращенко вранці 26 жовтня казав, що Морміль до 2015 року працював у департаменті юридичного забезпечення МВС, потім звільнився та займався приватною юридичною практикою.

Читайте також:
Сапер з АТО: Біля “Еспресо” вибухнув саморобний пристрій,
хоча штатна МОНка була б дієвішою

ОНОВЛЕНО. Учора також була оприлюднена інформація, нібито колишній підполковник міліції Михайло Петрович Морміль позивався до Міністерства внутрішніх справ ще з 2010 року.
Як інформувала “Новинарня“, про це написала у “Фейсбуці” журналістка Ольга Худецька з посиланням на дані Єдиного держреєстру судових рішень.
Однак надалі з’ясувалося, що це помилка – Морміль не позивався через його звільнення 2010 року з МРЕО і там не працював.

При цьому близько 40 позовів до поліції Морміль подав у іншій своїй справі – через скорочення у 2015 році.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна