За виборами в Криму спостерігали заангажовані експерти та російські пропагандисти

 

Не чекаючи хоч імітації підрахунку голосів, що нібито були віддані мешканцями окупованого Криму за кандидатів на незаконних виборах президента Російської Федерації (тобто за Путіна), у Республіканському прес-центрі вже провели прес-конференцію “міжнародних спостерігачів”.
Присутні іноземці поспішили заявити про демократичність вибору, прозорість процесу та підтвердження результатів референдуму 2014 року.

автор: Тетяна Зоріна

Окупаційна влада Криму стверджує, що за виборами спостерігали представники США, Лівану, Франції, Венесуели, Сербії, Пакистану, Малайзії, Латвії, Німеччини, Австрії, Італії, Фінляндії та інших країн.

Спостерігати за “виборами” президента Російської Федерації в Криму відмовилися в ОБСЄ, аргументуючи своє рішення тим, що мандат їх спостерігачів заснований на консенсусних рішеннях держав-учасниць ОБСЄ. А вони ніяк не могли досягти консенсусу, що Крим є частиною Росії.

Тому роль міжнародних спостерігачів виконують же звичні актори російських пропагандистських сюжетів, що мають іноземний акцент та паспорти різних країн.

Так, у Республіканському прес-центрі виступив пан Гілберт Докторов, який за легендою представляє США, є доктором філософських наук Колумбійського університету та депутатом Бундестагу.

Хоча раніше знайти згадки про його причетність до США, Колумбійського університету чи Бундестагу, який узагалі незрозуміло звідки взявся в цьому списку, не вдалося. На російських сайтах, орієнтованих на англомовного читача, Докторова титрують як представника Американського Університету в Москві.

Насправді ж Гілберт Докторов є черговим російським експертом, який досліджує питання російської пропаганди, вважає, що сама її наявність є вигадками заходу, а роль Путіна надто демонізують.

Так, наприклад, він заявляв, нібито “звинувачення російських ЗМІ в тому, що вони є інструментом державної пропаганди для управління російськими громадянами і поширення інакомислення в сусідніх азіатських та європейських державах – предмет віри, оскільки ніяких доказів не наводиться. Всіх, хто сумнівається в цьому «груповому мисленні», негайно називають «інструментом Путіна», або й того гірше”, – заявляв Докторов у 2016 році.

Також він виступав експертом, який доводив абсурдність звинувачень Володимира Путіна у причетності до вбивства Бориса Нємцова.

“Я був дуже вдячний, що запросили мене, бо я вважав, що це велика можливість своїми очима розуміти, що тут робиться і яка демократія зараз утворюється в Росії. Я особливо був радий тому, що приїхав у Крим. З огляду на, що цілий світ цікавиться результатами тут.
Ці вибори мають всенародне і міжнародне значення. Багато хто вважає, що це є другий референдум, щодо приєднання Криму до Росії. І я думаю, правильно розуміють.
Побачимо, як ішов цей референдум. Я думаю, що є ті, хто скаже про нас, що ми всі друзі Росії, і до певної міри це, звичайно, правильно, але це не те, що тільки друзів запросили, і не те, що друзі некритично ставляться до своїх завдань, навпаки”, – заявив Докторов на прес-конференції в Сімферополі 18 березня 2018 року.

Його слова слід вважати тією позицією Кремля, яку не сміють озвучувати російські посадовці, але вкладають до рота таким фейковим міжнародним експертам.

Неможливо точно сказати, чи були порушення на незаконно організованих в АР Крим виборах президента Російської Федерації, адже жодного шансу спостерігати за їх перебігом чи контролювати їх організацію не було.

Мешканці Криму виражали своє ставлення до голосування повідомленнями про мінування дільниць та низькою явкою, хоча окупаційна влада переконувала в протилежному.

Проте останні дані про явку на півострові є лише станом на 18:00 – тоді вона становила нібито 63,43% по Криму та 64,52% по місту Севастополю. Явку на 20:00 не повідомляли до пізнього вечора, хоча на той час уже були навіть повідомлення про попередні результати підрахунків.

“Крим і Севастополь так само вірні вже новому президенту – 92% і 90% відповідно» – повідомляв “Московский Комсомолец” станом на 23:43.

Нагадаємо, що Служба безпеки України попередила громадян України про кримінальну відповідальність за участь в організації та сприянні проведенню незаконних виборів президента Росії на тимчасово анексованій території Автономної Республіки Крим та в Севастополі.

Крім того, прокуратура АР Крим у Києві відкрила кримінальне провадження за самим фактом організації незаконних виборів президента Російської Федерації на території Криму.

Відомості до ЄРДР внесено 13.02.18 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), с.1 ст.158 (надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів…) Кримінального кодексу України.

Прокуратурою встановлено, що представники органів влади та окупаційної адміністрації РФ у порушення Конституції та законів України, Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму 1994 року, Резолюції ГА ООН про територіальну цілісність України №68/262 та інших міжнародно-правових актів, організовують підготовку до проведення виборів Президента РФ на тимчасово окупованій території півострова Крим.

Читайте також:
МЗС ставить під сумнів російські вибори через голосування в Криму

Як інформувала “Новинарня“, вибори президента Росії відбулися 18 березня 2018 року – в четверту річницю анексії Криму Росією. Очікується беззаперечна перемога Володимира Путіна, який відтак посяде президентський пост на четвертий термін. Однак мета російської влади – забезпечити в умовах апатії багатьох виборців показово високу явку.

Офіційний Київ неодноразово підкреслював: вибори російських органів влади в окупованому Криму є незаконними за українським законодавством та не відповідають міжнародним нормам. Таку ж позицію підтримало і міжнародне співтовариство, зокрема США.
Так само незаконні візити російських урядовців до Криму.

Україна не визнала вибори в Держдуму РФ 2016 року, проведені на території анексованого Криму, і обраних там “депутатів”. За це було накладено додаткові санкції.

Читайте також:
“Действительно праздник, но портал недоступен”.
Як окупанти на виборах у Криму приховують низьку явку

Рада закликала світ не визнавати вибори президента РФ у Криму

Роковини анексії: зв’язки кримчан з Україною зберігаються.
Хоча й слабкі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна