Репортаж із весняного “перемир’я”: 7 днів на передовій, 4 загиблих, 7 поранених

 

Анастасія Федченко
для “Новинарні” з Луганської і Донецької областей
фото автора

Четверо загиблих (із них троє – внаслідок ворожих обстрілів). Сім поранених. 24 обстріли.
Так минув перший тиждень так званого “весняного” перемир’я, про яке домовилася Тристороння контактна група в Мінську.
Режим повного безстрокового припинення вогню мав розпочатися опівночі 5 березня. Однак він так і не настав. Проросійські бойовики фактично одразу його зірвали.

Стріляли переважно з гранатометів і великокаліберних кулеметів, застосовували “легкі” міномети калібру 82 мм і гармати бойових машин піхоти.

На всіх позиціях, де я побувала, армійці відзначали: так, стало тихіше. Але всі, як один, до перемир’я ставляться скептично. Адже знають: росіянам вірити не можна.

5 березня. “Провокували з 5,45”

У перший день оголошення режиму “повного і безстрокового” припинення вогню кремлівські найманці порушили його вже о першій ночі.

Українські позиції біля Щастя окупанти обстрілювали півтори години з мінометів калібру 82 мм, автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї. Міномети ворог застосував і проти захисників Троїцького.

По Новотроїцькому били з ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.

Загалом у штабі АТО нарахували три прицільних обстріли за перший день. Один український військовий був поранений унаслідок ворожого вогню.

Зайцеве. Фото: Новинарня

На позиціях біля Мар’їнки, під Донецьком, військовий ЗСУ на ім’я Микола розповів про порушення режиму тиші одразу після опівночі: “Декілька раз вистрілили з автомата, [калібру] 5,45, і затихли”.

Стріляли неприцільно – можливо, провокували українських військових на вогонь у відповідь.

Микола не вірить у те, що бойовики справді дотримуватимуться “режиму тиші”.

“Я на фронті з 2015-го, ніколи не вірив і не повірю в перемир’я. Я в 2015 році був у Мар’їнці, сам танкіст, нас відвели, а вони як стріляли з важкого озброєння, так і стріляють”, – каже армієць.

6 березня. “Виходи арти – красотіща?!”

Того дня я була на українських позиціях на Світлодарській дузі – це північ Донеччини, але вже Луганський напрямок АТО. Близько опівдня пролунало кілька сильних вибухів удалині. За 15-20 хвилин ми з військовими нарахували з десяток розривів.

“Вихід. Схоже на артилерію. Це далеко, але це “частина перемир’я”, – коментує боєць на ім’я Євген.

Після особливо гучного вибуху армієць сміється: “Ну що, красотіща?!”

За добу 6 березня штаб АТО нарахував три обстріли наших позицій. По українських опорних пунктах біля смт Луганське, за офіційними даними, противник цілив із СПГ і великокаліберних кулеметів, а біля Малинового — з АГС і стрілецької зброї. Гранатомети і стрілецьку зброю ворог також застосував проти оборонців Авдіївки.

6 березня загинув від осколкового поранення в шию 20-річний десантник Владислав Козченко, 95 одшбр. Сталося це на Авдіївській промзоні.

Читайте також:
Обстріли під час перемир’я: на “промці” загинув 20-річний десантник В
ладислав Козченко з Полтави. ФОТО

7 березня. “Де СПГ, там і БМП”

Цього дня я спілкувалася з бійцями 46-го окремого батальйону спеціального призначення “Донбас-Україна” ЗСУ під Горлівкою, в нещодавно взятому під контроль селі Травневе. Канонада, яку чула напередодні, лунала саме з їхніх позицій.

Сергій, батальйон “Донбас-Україна”. Фото: Новинарня

“Вчора було “перемир’я”, так. Наших розвідників обстріляли. Беха працювала. Працювала дуже довго, наха-а-абно, – боєць із Бахмута, якого звуть Сергій, сердито протягує останні слова. – Це була провокація. А що їм заважає прицільно провокувати? Спрос же все рівно один”.

“Була підготовлена картинка на випадок нашої відповіді”, – припускає армієць.

“Картинкою” українські військові називають роботу так званих журналістів із російських або “республіканських” телеканалів — пропагандистів, які в зриві перемир’я традиційно звинувачують Україну.

За звуком вибухів, розповів Сергій, схоже було на БМП-2.

“Але щось було схоже і на СПГ (станковий протитанковий гранатомет). А якщо СПГ, то це вже, значить, і БМП-1”, – пояснює боєць звички “сепарів”.

За добу 7 березня в штабі АТО повідомили про три прицільні обстріли з боку ворога.
Під вогнем бойовиків знову опинилося Луганське, його обстріляли з СПГ і великокаліберних кулеметів. Кулемети також застосували проти захисників Троїцького.

Оборонці Красногорівки опинилися під вогнем стрілецької зброї. Тут один український воїн був поранений.

8 березня. Несвяткові новини

Три обстріли зафіксували і за добу 8 березня. Окупанти гатили біля того ж Луганського, на Світлодарці, з гранатометів та великокаліберних кулеметів. Наші укріплення біля Авдіївки опинилися під вогнем мінометів калібру 82 мм.

Цього дня біля смт Луганське загинув Іван Рященко на псевдо “Скіф”. Уродженець Дніпропетровщини воював у 54-й окремій механізованій бригаді, командир БМП.
За чотири дні до загибелі повернувся зі шпиталю, де лікував контузію. Веселун і добряк Скіф два тижні не дожив до 35-го дня народження.

Читайте також:
“Душа роти”. Під обстрілом на Світлодарській дузі загинув Іван Рященко
з Вільногірська. ВІДЕО

9 березня. Дуелі снайперів і прапорів

І знову три обстріли за добу. Зі стрілецької зброї ворог цілив по українських опорниках біля Станиці Луганської. Таке ж озброєння кремлівські найманці застосували і проти оборонців Авдіївки та Водяного.

(Про бій біля Зайцевого не повідомлялося. Тож, виходить, горлівський бойовик “ДНР” Ігор Солоід вийшов на позиції 24-ї бригади ЗСУ без стрілянини – можливо, справді напідпитку й помилково. Так потрапив у полон, потім вибачався – ред.).

Авторка з Авером, 46 обспп

Цього дня я знову була на позиціях батальйону “Донбас-Україна”. Боєць на псевдо “Авер” показував український стяг, який півгодини тому повісив на позиції.

“Буквально позавчора вони скористалися погодними умовами — був сильний туман — і вони повісили перед нами свій прапор, ганчірку. Я хотів їм відповісти і повісив наш прапор. Тепер, якщо стати і дивитися, прапори на одній лінії. Мене просто злить їхня ганчірка, і я знаю, що їх також злитиме наш прапор, тим більше, він гарний”, – усміхається військовий.

Після того, як боєць відійшов, терористи двічі вистрелили з АК, щоб налякати.

Окупанти періодично так стріляють по позиціях українських військових, навмання.

“Кажуть, у них зарплата була недавно. Видно, випили і стріляють. Це не воїни. У мене до них поваги немає жодної. Якщо буде ближній бій, я не впевнений, що вони воюватимуть. Гарматне м’ясо”, – зневажливо говорить Авер.

Він на фронті з літа 2014-го – скоро виповниться чотири роки, відколи пішов воювати.

“Хочеться повернути свої землі, вигнати звідти ту нечисть. Хочу до кінця, побачити перемогу, повісити прапор не тут, а в Горлівці чи в Донецьку. Плани є”, – каже Авер.

9 березня один український військовий загинув і один був поранений.

Від кулі снайпера біля Водяного, що під Маріуполем, загинув Юрій Луговський, друг Баррет. 23-річний хлопець зі Львівщини був розвідником і снайпером у полку Нацгвардії “Азов”. На війні — з самого початку, до цього брав активну участь у Революції Гідності. Відомий багатьма вдалими виходами. Зокрема, у квітні 2015-го в Широкиному Баррет убив найманця “ДНР” з Росії просто в ефірі московського пропагандистського каналу.

Читайте також:
Від кулі снайпера загинув славетний розвідник полку “Азов”
Юрій Луговський “Баррет”

О другій годині ночі під Водяним відбувалася дуель двох снайперських пар. Баррет виявив одного з противників і вистрілив влучно. Але був другий ворожий снайпер. Луговський помітив і його, однак той натиснув на гачок раніше… “Азовець” загинув на місці.

…Увечері 11 березня на базі полку “Азов” в Урзуфі відбулося урочисте прощання з побратимом – із прапорами, смолоскипами, салютом з автоматів і багатократним “Помстимося!” та “Слава!”

На День добровольця, 14 березня, Баррет мав бути нагороджений іменною вогнепальною зброєю.
Натомість 12 березня його ховають у рідному Червонограді.

У Юрія залишилася мама, психолог у реабілітаційному центрі бійців АТО, волонтерка.

10 березня. П’ять обстрілів

“Тиша” не настала і в суботу. На Луганському напрямку окупанти з гранатометів та стрілецької зброї обстрілювали позиції ЗСУ біля Новгородського й Малинового. Неподалік Катеринівки застосували міномети калібру 82 мм.

На Донеччині під вогнем бойовиків опинилися наші опорники біля Водяного. А по Богданівці ворог бив із мінометів калібру 82 мм та гранатометів.

Загалом, за звітом штабу АТО, незаконні збройні формування п’ять разів обстріляли позиції ЗС України. Один український військовий поранений.

11 березня. Знову загиблі й поранені

У неділю окупанти чотири рази обстріляли українські опорники. Із гранатометів та великокаліберних кулеметів вели вогонь по наших позиціях біля Троїцького, Луганського і Новозванівки. Із великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї цілили по Верхньоторецькому.

Як повідомили в штабі АТО, на Донеччині один воїн загинув внаслідок підриву під час виконання бойового завдання із перевезення майна.
Ще троє армійців цього дня були поранені.

“Внаслідок підриву на невстановленому вибуховому пристрої на Донецькому напрямку під час бойового завдання по перевезенню майна, безпосередньо при поверненні в підрозділ, загинув один український військовослужбовець”, – розповів на брифінгу речник Міноборони з питань АТО Дмитро Гуцуляк.

Загиблий – сержант Військово-морських сил України Олександр Швець. Про нього повідомила прес-служба Командування ВМС ЗСУ.

46-річний водій з Олександрії дістав мінно-вибухову травму, що несумісна з життям.

Про смерть бійця 11 березня повідомила також окрема добровольча чота “Карпатська Січ” із 93 омбр. 21-річний Олександр Кауров із Маріуполя помер за нез’ясованих обставин.

У 93-й окремій механізованій бригаді ЗСУ про загиблих чи поранених військових не заявляли.

Читайте також:
Коваль, легіонер, брат загиблого кіборга.
Три бійці батальйону “Донбас-Україна”, які воюють поруч з домівками


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.