Під Горлівкою ЗСУ взяли в полон бойовика “ДНР”. Він просить вибачення. ВІДЕО

 

Солоід Ігор Вікторович – так звуть бойовика “ДНР”, громадянина України, мешканця міста Горлівка Донецької області, якого затримали українські військові в районі н.п. Зайцеве і Жованка.

Як передає “Новинарня“, затримання провела 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила Збройних сил України.

Відео зі свідченнями Солоіда прес-центр штабу АТО оприлюднив у неділю, 11 березня.
Зі слів учасника незаконних збройних формувань зрозуміло, що його взяли в полон напередодні.

“Військовослужбовці окремої механізованої бригади, які виконують бойові завдання на Луганському напрямку, попередили спробу проникнення бойовика незаконних збройних формувань на підконтрольну Україні територію.
Після неприцільного обстрілу ворогом наших позицій бойовик намагався пройти вглиб між спостережними постами. Завдяки професійним та грамотним діям українських захисників його було взято в полон. При ньому виявлено зброю АК-74Н та військовий квиток на ім’я Солоіда Ігора Вікторовича, виданий російською окупаційною адміністрацією.
Наразі бойовика передали до компетентних органів”, – зазначено в повідомленні прес-центру штабу АТО.

ОНОВЛЕНО. Авторка “Новинарні“, військовий кореспондент Анастасія Федченко дізналася версію 24 омбр: “Сталося це 9 березня. Вівся обстріл наших позицій (24-ї бригади) з трьох боків, неприцільний. Цей бойовик висунувся зі своїх позицій. Ну і наші захотіли його взяти. Він не здавався, відстрілювався, але коли закінчилися набої, таки наші його взяли”.

Водночас інший військовий кореспондент з посиланням на командування розповів: “П’яним він вийшов до нас. Не факт, що стріляв. Просто не розумів, куди йде”.

А що, мовляв, у підрозділі озвучують також версію з боєм, то просто “хочуть красиво все подати”.

Відео:

Ігор Солоід 13 серпня 1975 р.н., українець, житель Горлівки.

Він розповідає, що до війни працював на виробництві, збагачував вугілля, яке “відсилали на коксохіми, на теплові електростанції”.

У лавах “ДНР” вже віддавна, три роки – з березня 2015 року, “проходив службу” теж у Горлівці.

“Сім’ю годувати треба було, а нема чим… Дружина, дитина… Всі виробництва стоять, нічого не працює”, – так Солоід пояснює свій вступ до лав НЗФ.

“Якщо чесно, діватися нікуди. Люди там не хочуть воювати… Була б робота – процентів 95 пішло б з армії [“ДНР/ЛНР”]… І багато хто тікає. Це називається “ушел в Сочи” (СОЧ – “самовольное оставление части”, укр. СЗЧ – “Н”). Якщо виловили – будеш місяці чотири сидіти “на підвалі”, отримувати гроші й командиру віддавати”, – розповідає бойовик.

“А то приходить молодь, “15-тисячники” (бойовики із зарплатою в НЗФ 15 тис. рублів – 6900 грн. – “Н”), щоб тільки гроші отримувати…” – додає Ігор Солоід.

“Спеціально так роблять, нічого не запускають, щоб люди йшли воювали. Убивали таких самих православних, як і ми… Православний на православного… Брат брата”, – каже він.

Як видно, Солоід це говорить без примусу, не за завченим текстом.

У нарізці свідчень Солоіда не називається його підрозділ, посада і звання. При цьому очевидно, що йдеться про пересічного бойовика. На ньому російський армійський бушлат “флора” і старі кирзові чоботи.

Як відомо, в районі Горлівки стоїть так звана 3-тя окрема мотострілецька бригада 1-го армійського корпусу “ДНР” (3 омсбр “Беркут” 1 АК), в/ч 08803.

Горлівчанин каже, що “армію [російську] не бачив, але є інструктори з Росії”. “Вони командують нашим начальством, а наше начальство вже безпосередньо нами. Накази отримують усі від радників російських”, – розповідає бойовик з ОРДО.

Солоід скаржиться на некомплект у їхньому взводі: 15 людей разом із пораненими замість 22-х.

За його словами, підрозділ зайшов на позиції в районі Зайцевого (Верхня Жованка) 2 грудня 2016 року “і досі стоїмо”.

“Люди втомилися від війни, хочеться мирного життя і роботи… В Росії ми нікому не потрібні. А самі… Всі магазини [ватажка “ДНР” Олександра] Захарченка, всі бензоколонки…” – визнає Солоід.

На камеру він закликав своїх однополчан скласти зброю і “хто куди, але тільки не воювати”, згадавши програму СБУ “склади зброю і здайся” (насправді – “Тебе чекають вдома”).

“Всім велике спасибі (підрозділу ЗС України, який затримав – “Н”). Ніхто не принижує, не б’є. Чай, хліб дають, поїсти”, – визнав затриманий.

“Якщо мені є виправдання і пробачення – прошу пробачення”, – сказав Ігор Солоід.

Нагадаємо, днями в районі села Піски військовослужбовці ЗСУ затримали російського найманця “ДНР”, який вважав за краще здатися українським силовикам, ніж продовжувати службу в НЗФ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна