ОБСЄ не вводитиме окрему місію на Закарпаття – достатньо Івано-Франківська

 

Місія ОБСЄ посилила моніторинг в Ужгороді через підпали офісу Товариства угорської культури та продовжить здійснювати моніторинг ситуації шляхом патрулювання з Івано-Франківська, де Місія має офіс.

Про це йдеться у відповіді СММ ОБСЄ в Україні на запит видання “Українська правда”.

“У відповідь на нещодавні події в Ужгороді та на його околицях СММ ОБСЄ, згідно зі своїм мандатом, посилила моніторинг у цьому районі та, відповідно, оприлюднила результати роботи у своїх звітах”, – зазначили в прес-службі Місії.

Як інформувала “Новинарня“, у лютому зловмисники двічі підпалювали приміщення Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ, КМКС), вдруге 27 лютог – із застосуванням вибухівки.
Українські правоохоронці заявили про розкриття цих злочинів та затримання чотирьох із п’яти провокаторів, з них двох (кропивниччан) – арештували.

Щоразу провокації спричиняли гостру реакцію міністерства закордонних справ Угорщини, яке перебуває в конфронтації з Києвом через мовну статтю закону України про освіту.

7 березня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив про направлення місії спостерігачів ОБСЄ на Закарпаття як про доконаний факт, зазначивши, що у Будапешті вітають такий крок.
Товариство угорців Закарпаття слідом за Будапештом закликало розгорнути в області постійну місію ОБСЄ.

10 березня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, нібито ОБСЄ повідомила його про відкриття спостережної місії на Закарпатті.

Заява Сійярто викликає сумнів, оскільки для направлення місії потрібен консенсус в ОБСЄ, а Україна виступає проти цього.

Нагадаємо, раніше провокатори вчиняли підпал автомобілів ОБСЄ біля офісу Місії в Івано-Франківську та намагалися підірвати там гранату.

Такі події українська влада називає провокаціями проросійських сил з метою дестабілізації ситуації на заході України.

Читайте також:
Підпал угорського офісу в Ужгороді: організатор – з ПМР,
виконавці – АТОвці, – Москаль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна