Обмін з РФ відбувся. Прикордонники Марцонь і Дзюбак уже в Україні

 

Росія передала Україні українських прикордонників Богдана Марцоня та Ігоря Дзюбака, викрадених спецслужбами РФ біля кордону в Сумській області у жовтні 2017 року.

Обмін, який анонсувалаНовинарня“, відбувся об 11:00 2 березня на нейтральній смузі в районі прикордонного пункту пропуску “Гоптівка” в Харківській області, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Україна передала російській стороні затриманих у липні 2017 року в Херсонській області військовослужбовців Прикордонної служби ФСБ Росії Володимира Кузнєцова й Аскара Кулуба.

За планом, вже о 14-й годині вони мають бути в Києві, у госпіталі ДПСУ на вул. Ягідній, 52.

Як розповіла перший віце-спікер Ірина Геращенко, СБУ і голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал одразу доповіли президенту України про звільнення Богдана Марцоня та Ігоря Дзюбака, які були “викрадені ФСБшниками” 3 жовтня минулого року.

За їх звільнення боролися президент, СБУ, наші дипломати, Мінська гуманітарна група, колеги-прикордонники.
Перші хвилини на волі! Ура! Вітаю мам, дружину, дітей , родини Ігоря і Богдана. Працюємо далі”, – написала Геращенко в “Фейсбуці”.

Фоторепортаж (ФБ Ірина Геращенко і Петро Порошенко):

Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак на ПП Гоптівка Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак на ПП Гоптівка _1 Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак на ПП Гоптівка _2
<
>
Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак на ПП "Гоптівка" під час обміну

Звільнення Марцоня і Дзюбака привітав президент Петро Порошенко, який розмістив у “Фейсбуці” власноручний допис (із позначкою “ПП”).

“Хлопці, яскраво просимо додому!” – зазначив він.

Варто зазначити, що прізвищ Дзюбака і Марцоня не було в переліку політичних в’язнів – громадян України, що міститься у зверненні Верховної Ради, ухваленому 1 березня.

Як інформувала “Новинарня“, українські прикордонники Ігор Дзюбак і Богдан Марцоня зникли в Сумській області на кордоні з Росією 3 жовтня 2017 року.
4 жовтня про зникнення двох прикордонників під час моніторингу кордону заявила Держприкордонслужба. Пізніше того ж дня російська сторона підтвердила затримання.
Російський суд заарештував їх на два місяці за статтями “незаконний перетин кордону” та “злісна непокора працівникам правоохоронного органу”.
Дзюбак і Марцонь тривалий час перебували в Москві, у СІЗО “Лефортово”. Нещодавно їх перевели у Брянськ, де мав початися суд.

Звільнення двох українських громадян з РФ до кінця поточного тижня – можливо, в п’ятницю – анонсував на прес-конференції 28 лютого президент Петро Порошенко.

Читайте також:
Українських прикордонників затримали
на консультативній зустрічі з росіянами,
– голова ДПСУ

“Воїне, ти мішень ФСБ!” Волонтери розвісили на кордоні білборди
проти “бані-водки” з росіянами. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна