Обмін 2 березня: в Україну з РФ повертаються прикордонники Ігор Дзюбак і Богдан Марцонь

 

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко розповіла, що в найближчі години на українську територію повернуться двоє заручників із Росії.

Про це вона сказала у п’ятницю, 2 березня, з трибуни парламенту.

“За кілька годин ми чекаємо хороших новин щодо звільнення двох українських політв’язнів Кремля. Щойно вони будуть на українській території, ми про це з вами дізнаємось і зможемо їх привітати оплесками”, – сказала Геращенко.

Як стало відомо “Новинарні“, будуть звільнені українські прикордонники Ігор Дзюбак і Богдан Марцонь, що їх викрали росіяни в жовтні на кордоні з Сумською областю.

На 11-ту годину заплановано обмін на пункті пропуску “Гоптівка” в Харківській області. За планом, вже о 14-й годині вони мають бути в Києві, у госпіталі ДПСУ на вул. Ягідній.

Ідеться про їх обмін на росіян – прикордонників ФС РФ, затриманих у липні 2017 року на адмінмежі з окупованим Кримом у Херсонській області (Володимир Кузнєцов та Аскар Кулуб).

Варто зазначити, що прізвищ Дзюбака і Марцоня не було в переліку політичних в’язнів – громадян України, що міститься у зверненні Верховної Ради, ухваленому 1 березня.

Як інформувала “Новинарня“, українські прикордонники Ігор Дзюбак і Богдан Марцоня зникли в Сумській області на кордоні з Росією 3 жовтня 2017 року.
4 жовтня про зникнення двох прикордонників під час моніторингу кордону заявила Держприкордонслужба. Пізніше того ж дня російська сторона підтвердила затримання.
Російський суд заарештував їх на два місяці за статтями “незаконний перетин кордону” та “злісна непокора працівникам правоохоронного органу”.
Дзюбак і Марцонь тривалий час перебували в Москві, у СІЗО “Лефортово”. Нещодавно їх перевели у Брянськ, де мав початися суд.

Звільнення двох українських громадян з РФ до кінця поточного тижня – можливо, в п’ятницю – анонсував на прес-конференції 28 лютого президент Петро Порошенко.

Читайте також:
Українських прикордонників затримали
на консультативній зустрічі з росіянами,
– голова ДПСУ

“Воїне, ти мішень ФСБ!” Волонтери розвісили на кордоні білборди
проти “бані-водки” з росіянами. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна