Лавров пояснив, чому РФ блокує місію ООН для Донбасу. Порошенко закликав до компромісу

 

Росія не погодиться на розгортання повноцінної миротворчої місії Об’єднаних Націй та створення адміністрації ООН на тимчасово окупованій території Донбасу.
Про це міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров сказав в інтерв’ю телеканалу Euronews під час Мюнхенської безпекової конференції.

Лавров заявив, що Мінські домовленості перебувають під наглядом Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, але, коли виникли нібито побоювання за безпеку членів місії, президент Росії Володимир Путін “пропонував дати їм (СММ ОБСЄ) легке озброєння, щоб вони були більш захищені”.

“ОБСЄ сама визнала це неможливим – у них не було практики збройних миротворчих операцій. Через якийсь час, а саме у вересні минулого року, ми внесли проект резолюції в РБ ООН, який дуже простий і прямо прив’язаний до Мінських угод: всюди, де працюють спостерігачі ОБСЄ, їм надається охорона миротворців ООН”, – сказав Лавров.

За його словами, учасники переговорного процесу захотіли розширити концепцію. “Запропонували не слідувати завданню реалізації Мінських домовленостей, а підмінити все, що там написано, створенням великої, потужної, силової структури під виглядом оонівської операції. Називаються цифри до 40 тис. озброєних миротворців, озброєних не тільки стрілецькою особистою зброєю, а й важким озброєнням, оснащених за останнім словом військової техніки для того, щоб взяти під контроль всю територію Донецької та Луганської республік, створити там додатково у складі 5 тис. осіб тимчасову адміністрацію ООН і вирішувати всі питання проведення виборів”, – сказав Лавров.

“Надання особливого статусу Донбасу не в прямому діалозі між Києвом, Донецьком і Луганськом, як того вимагає резолюція РБ ООН, яка затвердила Мінські домовленості, а як заманеться цій міжнародній адміністрації. Такі ідеї зараз намагаються поширювати”, – так глава МЗС РФ інтерпретує ініціативу щодо миротворчої місії ООН.

Відповідаючи на запитання, чи Росія “за” цю ідею, чи “проти”, Сергій Лавров заявив, що РФ “не може бути за ідеї, які суперечать рішенням вищого органу ООН, який відповідає за мир і безпеку”.

“Резолюція, яка схвалила Мінські домовленості, обов’язкова до виконання”, – додав Лавров.

Він також наголосив: якщо американські колеги будуть підтримувати цю лінію і підривати можливості створення місії ООН, яка лише б “охороняла б тих, хто виконує Мінські домовленості, напевно, це буде дуже сумно для міжнародних відносин, для України”.

Попереднього дня, 16 лютого, президент України Петро Порошенко заявив, що Москва має шанс проявити здатність до компромісу і погодитися на розгортання миротворчої місії ООН на всій території окупованого Донбасу.
Про це він сказав під час виступу на панельній дискусії “Оборонне співробітництво в ЄС та НАТО: більш європейське, більш тісне, більш спроможне” в рамках Мюнхенської конференції з питань безпеки.

“Власне, для цього (врегулювання ситуації на Донбасі) потрібно небагато – лише щира імплементація Росією Мінських домовленостей – нашого всеосяжного мирного плану”, – зазначив президент України.

За словами Порошенка, існує “унікальне вікно можливостей”, яке б допомогло виконати ці домовленості.

“Ідеться про розгортання миротворців ООН на Донбасі – про ініціативу, яку я запропонував ще у 2015 році! І тепер увесь світ підтримує цю ініціативу… Москва має шанс виявити здатність до компромісу і погодитися на миротворців ООН на всій території окупованого Донбасу, включаючи неконтрольовану частину українсько-російського державного кордону”, – сказав президент.

Порошенко вважає, що в рамках Ради Безпеки ООН необхідно домовитися про наділення миротворців ООН на окупованому Донбасі повноцінним функціональним мандатом на основі усталених принципів ООН, який дозволив би їм виконати свої завдання та забезпечив мирне відновлення суверенітету України у відповідності до Мінських домовленостей.

У свою чергу, підкреслив Порошенко, Росія прагне обмежити миротворців ООН контактною лінією та наділити їх лише функціями ескортування.

“Якщо все залишиться так, як є, це означатиме, що Кремль не є по-справжньому зацікавленим у мирі, а лише прагне заморозити конфлікт під дистанційним управлінням. Це також означатиме, що ми повинні залишатися жорсткими щодо Росії”, – резюмував Порошенко.

Читайте також:
У Німеччині готові взяти участь в миротворчій місії на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.