Список звільнених з полону ОРДЛО. ФОТО, ІСТОРІЇ (оновлено)

 

27 грудня біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО.
Було звільнено 74 особи (42 цивільні та 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини. 74-та звільнена жінка вирішила залишитися в окупованому Донецьку.

Новинарня” публікує оновлений – майже повний – список звільнених українців із портретами й довідками.

Олексій Кириченко

Олексій Кириченко – військовослужбовець ЗСУ, жив у Харкові, до війни він був приватним підприємцем. Перебував у заручниках найдовше – протягом трьох із половиною років.
Пішов добровольцем на фронт у серпні 2014-го. Служив розвідником у штабі АТО, воював на Савур-Могилі у групі легендарного “Сумрака”. Після поразки виходив з оточення у Волновасі. 2 вересня 2014 року потрапив у засідку на блокпості неподалік від Старобешевого.

Артем Ахмеров і Влад Овчаренко. Фото: Новинарня

Владислав ОвчаренкоАртем Ахмеров – луганчани, “ультрас” ФК “Зоря”. Палили прапор “ЛНР” і викладали в YouTube. Їх затримали в листопаді 2016 року представники “міністерства держбезпеки ЛНР”, звинуватили у “шпигунстві” і роботі на СБУ. Піддавали тортурам, засудили до 17 і 13 років ув’язнення відповідно.

Валентин Богдан – контрактник Збройних сил України із Золочівського району Львівщини. Зник у січні 2016 року поблизу Попасної Луганської області – заблукав, коли їхав без зброї легковою машиною в медзаклад лікувати зуби. Був оголошений як СЗЧ (самовільне залишення частини).

Едуард Неделяєв

Едуард Неделяєв – блогер, затриманий у листопаді 2016 року. Під ніком Edward Ned розміщував на своїх сторінках у соцмережах критичні пости про те, що відбувається в окупованому Луганську, підтримував Україну. Був засуджений “ЛНР” до 14 років в’язниці.

Ігор Козловський

Ігор Козловський – відомий учений-релігієзнавець, історик, викладач одного з донецьких вишів. Доглядав хворого сина. Затриманий наприкінці січня 2016 року. Його дружина припустила, що причиною арешту було листування, яке Козловський вів у Facebook. Бойовики “ДНР” приписали йому незаконне зберігання зброї. Був засуджений до 2,8 року тюрми.

Володимир Фомічов

Володимир Фомічов – співробітник київської організації “Центр UA”. Затриманий 4 січня 2016 року, коли він приїхав на підконтрольну бойовикам територію до батьків на новорічні свята. Обвинувачено в тому, що нібито провіз у Макіївку дві гранати.

Олександр Морозов

Олександр Морозов – військовослужбовець ЗСУ, “кіборг”, із Роменського району Сумської області. Захищав ДАП, потрапив у полон після 16 січня 2015 року.
“Нас обстріляли, машину, я залишився сам, і потім, через добу, коли виходив, то заблукав і зайшов у Донецьк. І там уже за два тижні мене виловили”, – розповідав він у коментарі НТВ.

Іван Ляса

Іван Ляса – військовослужбовець ЗСУ із Демидівського району Рівненської області, учасник оборони Донецького аеропорту. Член екіпажу танка, поранений і захоплений у полон поблизу селища Спартак в січні 2015 року.

Олександр Олійник

Олександр Олійник – розвідник, військовий 128-ї гірсько-піхотної бригади. Узятий в заручники в лютому 2015 року під Дебальцевим, за тиждень до “котла”. Обвинувачений в “тероризмі”.

Микола Герасименко

 

Микола Герасименко та Олександр Лазаренко – бійці батальйону “Кривбас”. Були захоплені у 2015 році неподалік від Дебальцевого.

Євген Чуднєцов

Євген Чуднєцов – боєць полку Національної гвардії “Азов”. Його утримували із зими 2015 року, визнали винним у “спробі повалення конституційного ладу” і “проходженні підготовки в екстремістській організації”. Засудили до 30 років в’язниці. Протягом двох років Чуднєцов перебував в одиночній камері донецького СІЗО, потім його перевели в колонію в Макіївці – його рідному місті.

Андрій Бессараб – військовий із Харківщини, був мобілізований 14 травня 2015 року. 22 травня 2016 року їхав у відрядження і потрапив в полон, заїхавши на чужій блокпост біля Маріуполя.

Слева – направо: Николай Иовов, Василий Гулька. Фото: Николая Иовов / "ВКонтакте"; lypa.com.ua

Микола Іовов, Василь Гулька

 

Олексій Кодьман

Василь Гулька, Олексій Кодьман, Микола Іовов і Володимир Бачинський – бійці 56-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ з Тернопільської області. 12 листопада 2015 року Гулька, Кодьман та Іовов виконували бойове завдання й були захоплені в районі села Павлопіль неподалік від Маріуполя. Трохи пізніше захопили Бачинського.

Олександр Калін

Олександр Калін – військовослужбовець 2-го батальйону “Горинь” 30-ї бригади, із Рівненщини, потрапив у полон 13 вересня 2015 року біля селища Луганське Донецької області.

Артем Віндюк

Артем Віндюк – боєць 24-ї бригади ЗСУ з Волині (місто Ковель). Бойовики утримували його протягом року й одного дня.

Володимир Гізун

Володимир Гізун – із села Любохини Старовижівського району, війсовослужбовець з 56-ї бригади ЗСУ.

Валерій Радовець і Олексій Кушпіль – бійці 57-ї бригади. У квітні 2016 року були затримані під Горлівкою. У “міноборони ДНР” заявили, що військові рухалися у п’яному вигляді на автомобілі ЗіЛ-131 трасою Артемівськ-Майорськ.

Олександр Храмих – житель Тореза Донецької області, військовослужбовець батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Шахтарськ”. Затриманий бойовиками й засуджено в червні 2017-го за “насильницьке захоплення влади”. Відбував покарання в колонії суворого режиму.

Павло Юрбаш – боєць 10-ї бригади ЗСУ. Потрапив до бойовиків у липні 2016 року, намагаючись витягти загиблого товариша.

Анатолій Кучер

Андрій Кучер – військовослужбовець саперного взводу 54-ї бригади з Житомирщини. У полон потрапив навесні 2016 під Красногорівкою.
Характеризується співслужбовцями як пияк-“аватар”. За словами комбата Андрія Прокопчука, п’яного Кучера полонила на бойовому чергуванні ворожа ДРГ, “потім зайшла в бліндаж і добила двох бійців, які спали”.

Прокопчук підозрює, що Кучер, коли його схопили, здав українську позицію бойовикам.

“Через деякий час з’являються ці ролики, де він білий і пухнастий. Всі погані, комбат поганий – приїжджає стріляє. Не годують їх, не поять, нічого не дають, не вчать… Після цього (перед обміном), я дивлюся на YouTube його виступ, де він говорить: “Мене обміняють. Уряд “Луганської республіки” мене звільняє! Щиро дякую!” – розповів Прокопчук.

Владислав Лактіонов – розвідник-кулеметник 92-ї механізованої бригади ЗСУ. Призивався з Дніпра у шостій хвилі мобілізації. Потрапив у полон під Луанськом . Підозрюється в дезертирстві.

Перед звільненням із полону “ЛНР” заявив на камеру, що, можливо, продовжить нести службу в українській армії. “Ми в принципі, перебували на бойовому посту, ми не вбивці якісь”, – сказав він.

Сергій Гладкий – уродженець Дніпропетровська, мобілізований, служив у 54-й механізованій бригаді ЗСУ. До війни був охоронцем у заповіднику.

Олег Якунін – військовослужбовець 1-го батальйону 54-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, затриманий бойовиками “ДНР” 24 квітня 2016 року під Дебальцевим.
Підозрюваний у дезертирстві.

У “ДНР” заявляли, що він напився і вийшов на позиції бойовиків.

Читайте також:
“Не всі герої”. На 14 звільнених з полону ОРДЛО військових
є справи за дезертирство

Олександр Іщук – ???

Артем Крина – військовий, перебував у полоні так званої “ЛНР”.

Читайте також:
“Кицю, все буде нормально”. Українським заручникам “ЛНР”
дали зателефонувати рідним. ВІДЕО

Олександр Абрамов – “військовослужбовець ДНР”. У вересні 2016 року був засуджений до 18 років в’язниці за “шпигунство на користь українських силовиків”.

Валентина Бучок – працювала електромонтером у Донецьку. У лютому 2017-го її було обвинувачено у “співпраці з СБУ”.

Галина Гайова – старша медсестра пологового відділення лікарні в Докучаєвську. У листопаді 2017 року її було засуджено до 10 років колонії за обвинуваченням у “шпигунстві на користь іноземної держави”.

Лілія Коць – мала відношення до 8-го батальйону Української добровольчої армії “Аратта”. У жовтні 2016-го “МДБ ДНР” опублікувало відео із зізнаннями затриманої Коць у спробі викрасти “військовослужбовця ДНР”.

Кузьма Гашпор – працівник комбінату “Азовсталь” із Маріуполя. У вересні 2015 року виїхав до Безіменного та не повернувся.

Олексій Голіков – житель Горлівки. Разом з іншим горлівчанином Ігорем Кулішем його обвинуватили у спробі “підірвати високопоставленого армійського офіцера ДНР”. Під час затримання в липні 2016-го Голіков нібито встиг натиснути на кнопку вибухового пристрою, один із них спрацював, але внаслідок вибуху ніхто не постраждав.

Едуард Казначеєв – колишній суддя Донецького апеляційного адміністративного суду. 10 квітня 2017 року в маріупольську поліцію звернулася голова суду Раїса Ханова, яка розповіла, що Казначеєв не вийшов із відпустки. “МВС ДНР” опублікувало відео “Сповідь перебіжчиків”, на якому присутній суддя, однак він не висловлює підтримки бойовикам.

Читайте також:
Викрадення судді Казначеєва бойовиками “ДНР” у Донецьку:
нардеп Тимчук не розуміє, як він міг їх судити по закону

Эдуард Казначеев, Кузьма Гашпор (в центре), Валентина Бучок, Лилия Коц (в центре). Фото: МВД ДНР / YouTube; 0629.com.ua; МГБ ДНР / YouTube; МГБ ДНР / YouTube

Едуард Казначеєв, Кузьма Гашпор, Лілія Коць, Валентина Бучок

 

Анатолій Костенніков – житель Первомайська Луганської області. Обвинувачений бойовиками у “шпигунстві” на користь Головного управління розвідки Міністерства оборони України. У вересні 2017-го засуджений до 13 років.

Віталій Недосєкін – директор коледжу при Донецькій академії автотранспорту. Затриманий у лютому 2017 року за те, що нібито збирав і передавав дані українським спецслужбам.

Сергій Радулов – арештований бойовиками “ДНР” цивільний мешканець Горлівки. “Розказував людям правду, хто чим займається, що насправді відбувається”.

Антон Чмерук – 27-річний житель Луганська. У листопаді 2017-го засуджений до 12 років позбавлення волі “за державну зраду у формі шпигунства на користь України”.

Олег Чулга – житель Слов’янська, цивільний, уродженець Тростянецького району Вінницької області. Його бойовики затримали ще на початку 2015 року за обвинуваченням у шпигунстві. Засудили до 11 років в’язниці у лютому 2016-го.
Бойовики стверджують, що Чулга підтримував їх під час захоплення Слов’янська у 2014 року, але потім його нібито завербувала Служба безпеки України. Чулгу звинуватили в тому, що він передавав СБУ інформацію про пересування військової техніки, дислокацію військових підрозділів тощо.

Віталій Швайко (крайній праворуч) біля луганського СІЗО в день великого обміну 27 грудня 2017

Віталій Швайко – генеральний директор Лутугинського науково-виробничого валкового комбінату. Працював на сепаратистів “ЛНР”. Заарештований у лютому 2016 року за підозрою у “зловживанні посадовими повноваженнями”.

Ігор Яковенко. Фото УП

Ігор Яковенко – цивільний мешканець Горлівки. Був арештований і піддавався жорстоким тортурам в ув’язненні за те, що бойовики прийняли його за коректувальника вогню ЗСУ (спостерігав за обстрілами в бінокль).

Окрім того, на підконтрольні Україні території повернулися: Арбузов О. І., Бердник Д. О., Бєлов Ю. С., Даркін О. В., Канарський О. Г., Кононенко Є. М., Кононенко І. М., Кусков О. О., Левашов Д. О., Любчук В. П., Новицький А. С., Петрачкова О. Г., Політова О. П., Попов О. В., Сапожніков І. В., Симоненко Є. В., Сичов Л. М., Сінченко Г. А., Соболєв М. В., Старченко С. І., Тиренко І. В. та інші.

У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

УТОЧНЕННЯ. У списках деяких ЗМІ значився як звільнений Роман Фурсов – боєць 58-ї бригади ЗСУ, що опинився в заручниках після кривавого бойового зіткнення між селами Кримське і Сентянівка Луганської області 25 листопада 2017 року.
Насправді після 27 грудня Роман Фурсов залишається в полоні.

“Ні, він не звільнений. Його утримують в окупованому Луганську. Будемо боротися за звільнення”, – зазначила в коментарі “Новинарні” уповноважена президента в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

Читайте також:
Четверо донбасівців, звільнених з полону ОРДЛО,
не мають в Україні житла й родичів

Як вижити в полоні та після нього

Джерела: Гордон, Цензор, ДС, УНІАН, Громадське, Волинь24

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна