Грошовий екс-ректор-регіонал Мельник виграв суд про дерибан майна Податкового університету

 

Суд виправдав екс-ректора Національного університету державної податкової служби, колишнього нардепа від Партії регіонів Петра Мельника, якому загрожувало до 12 років позбавлення волі.

Про це свідчить вирок Бородянського райсуду Київської області від 5 грудня, інформують “Наші гроші“.

Згідно з ухвалою суду, Мельника виправдали “у зв’язку з недоведеністю складу злочину в його діянні”.

Суд визнав необґрунтованими доводи сторони обвинувачення (прокуратури Київської області), що відчуження протягом 2007-2008 років чотирьох держоб’єктів нерухомості, які були на балансі університету, на користь ТОВ “Міжрегіональна фінансово-юридична академія” відбулося з порушенням, зокрема за явно заниженими цінами.

Цивільний позов університету про відшкодування 33,44 млн. грн. майнової шкоди суд відповідно теж не задовольнив.

При цьому суд визнав підтвердженим, що відчуження зазначених в обвинувальному акті об’єктів нерухомого майна було здійснено університетом з порушенням вимог Порядку відчуження об’єктів держвласності.
Йдеться про приміщення магазину та кафетерію площею 469 кв м по вул. Північній, 79-б в місті Ірпінь, реабілітаційно-оздоровчий комплекс “Сосновий бір” площею 7870 кв м по вул. Кірова, 3 в смт Ворзель, комплекс будівель площею 1109 кв м по вул.Годованця, 1 в місті Кам’янець-Подільський, нежилі будинки і будівлі площею 2683 кв м по вул.Елеваторній, 8-б в місті Сімферополь.
Ці об’єкти у 2007-2008 рр. купило ТОВ “Міжрегіональна фінансово-юридична академія”, засновниками якого були дружина Мельника Тетяна (у 2003-2007 рр.), син Максим Мельник (2007-2011) і тесть Володимир Щербань (з 2011 р. дотепер). Обов’язки керівника фірми виконує племінник екс-ректора Роман Мельник.
Після купівлі, майже всі ці приміщення фірма потім почала здавати держуніверситету в оренду.

Як вказувало слідство і визнав суд, держуніверситет не мав права продавати вказані об’єкти, оскільки ні Державна податкова інспекція України, ні Фонд держмайна необхідних дозволів і погоджень не надавали.

При цьому слідство вказувало, що при незаконному відчуженні майна відбулася розтрата майна вартістю 33,44 млн. грн. – вартість усіх цих об’єктів. Зазначалось , що родичі Мельника за вказані об’єкти нерухомості сплатили втричі менше – 10,87 млн. грн.

Визнаючи Мельника невинуватим, суд зазначив, що в обвинувальному акті Мельнику не зазначено таку ознаку злочину по ч. 5 ст. 191 КК, як зловживання службою особою своїм службовим становищем.

Сам Мельник на судовому засіданні підтвердив, що “особисто він не займався продажем об’єктів нерухомості, а надав відповідні доручення проректору і помічникам ректора”.

Він заявив, що про те, що ці об’єкти купила фірма його дружини, на даний час колишньої, і сина, “дізнався вже після проведення торгів і не мав відношення до цієї процедури”.

Як відомо, обвинувальний акт стосовно Петра Мельника по вказаному епізоду був направлений у липні 2016 року до Ірпінського міського суду.
Однак, після заявлених суддя цього суду самовідводів справа була направлена на розгляд до Бородянського райсуду.

Нагадаємо, Мельник у 2006-2012 роках був нардепом від Партії регіонів, а після того як програв вибори-2012 в Ірпені, проходив також по іншій справі.

27 липня 2013 року стало відомо, що його затримали під час отримання хабара у розмірі 40 та 80 тисяч гривень, які він вимагав від двох громадян України за вступ їхніх родичів до Податкового університету, а під час обшуку в його кабінеті виявлено ще 30 тис. доларів. Пізніше Петро Мельник був госпіталізований до лікарні з явними ознаками симуляції. Суд відправив його під домашній арешт, але підозрюваний Мельник втік через Білорусь до Австрії та, далі, у США до доньки.
Українське бюро Інтерполу оголосило його в міжнародний розшук. 1 квітня 2014 року Мельник повернувся в Україну, був затриманий правоохоронцями. Але 8 травня був звільнений під заставу 609 тис. грн.

Читайте також:
Одіозному ректору Мельнику світить 12 років в’язниці

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна