Сепаратисти Луганська висунули нову умову відкриття КПВВ “Золоте”

 

Представники сепаратистів ОРЛО на переговорах у Мінську відмовилися відкривати контрольний пункт в’їзду-виїзду “Золоте” зі свого боку.
Як передає “Новинарня“, про це за підсумками зустрічі ТКГ 29 листопада повідомила учасниця гуманітарної підгрупи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

“…Наскільки все крихко, наскільки все непросто, добре видно на прикладі багатостраждального КПВВ “Золоте”. Як офіційно інформували координатори ОБСЄ ще в жовтні, [сепаратисти] ОРЛО пообіцяли найближчими днями відкрити це КПВВ, публічно підтвердили свою готовність… Сьогодні – взяли слово назад (не вперше)”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

За її словами, бойовики висунули додаткові умови для відкриття КПВВ.

“…Цинічно виставили нові передумови, як-то розведення військ в Станиці Луганській і… паралельне відкриття КПВВ в Щасті “для проїзду гуманітарних вантажів”…
Очевидно, що гуманітарні групи прекрасно можуть проїжджати через “Золоте”, але ОРЛО знову зірвали відкриття, і, боюся, заблокували надовго роботу цього пункту, вигадуючи все нові і нові перепони”, – зазначила віце-спікер.

Геращенко нагадала координатору ОБСЄ і росіянам, що рішення відкрити КПВВ “Золоте” було прийняте на зустрічі “нормандської четвірки” ще восени 2015 року, “але й досі питання заблоковане через деструктивну позицію ОРЛО”.

Як повідомляла “Новинарня“, нове “Золоте” в Луганській області готувалося до відкриття в березні 2016-го.  Цей контрольний пункт в’їзду-виїзду відкрився з українського боку вранці 31 березня, але вже по обіді КПВВ офіційно закрила українська влада – через саботаж бойовиків “ЛНР”. За повідомленням прес-служби ЛугОВЦА, бойовики відмовилися пропускати до КПВВ через свій блокпост людей, які стояли в чергах на протилежному боці від лінії розмежування.
І надалі бойовики ОРЛО продовжують блокувати це питання.

На засіданні ТКГ 4 жовтня 2017 року Тристороння контактна група підтримала ініціативу голови СММ ОБСЄ Ертурула Апакана про відкриття КПВВ “Золоте” 20 жовтня. Однак сепаратисти “ЛНР” висувають додаткові умови такого відкриття.

Наразі на Луганщині діє тільки один КПВВ – “Станиця Луганська”, що пропускає лише пішоходів.

Читайте також:
Геращенко про гуманітарну підгрупу в Мінську:
“ви навіть не уявляєте, хто зараз керує ОРДЛО”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна