Геращенко про гуманітарну підгрупу в Мінську: “ви навіть не уявляєте, хто зараз керує ОРДЛО”

 

Координатор ОБСЄ Тоні Фріш під час відвідання українських заручників в ОРДЛО не зміг передати листи від родичів дев’ятьом полоненим у Луганську.

Як передає “Новинарня“, про це написала у “Фейсбуці” за підсумками переговорів представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

“Заслухали інформацію координатора Тоні Фріша про його відвідання тюрем. Він, на жаль, так і не передав листи українським заручникам в окупованому Луганську, не зміг зустрітися з ними в форматі сам-на-сам, попри наші прохання не зустрівся з Владиславом Овчаренком (засуджений в “ЛНР” український активіст – вболівальник “Зорі” – “Н”), до якого координатора просто не пустили, як і до Стаса Асєєва. Але, на щастя, поспілкувався з дев’ятьма іншими українськими заручниками в ОРЛО”, – зазначила Геращенко.

Також вона розповіла, що Тоні Фріш не захотів провідати в Старобільському СІЗО росіянина Віктора Агєєва, затриманого українськими військовими на Луганщині.

“На думку Фріша, таке відвідання було б “політичним, а не гуманітарним”. Звичайно, ідеально “нейтрально” “не бачити” росіян на Донбасі , “не знати” про їхню там присутність”, – додала перша заступниця голови Верховної Ради.

Геращенко розповіла, що на гуманітарній підгрупі 15 листопада вона “закликала негайно розблокувати звільнення заручників, адже вже 14 довгих місяців немає жодного звільненого”.

“Ми давно готові передати всіх, кого дозволяє українське законодавство, аби забрати підтверджених українців. Ми робили ці пропозиції ще кілька місяців тому, повторили і сьогодні в різних форматах, не лише в Мінську.
Але ми не підемо на шантаж і не можемо відпустити на волю тих, хто жодним чином не підпадає під дію Мінських угод, наприклад, “беркутівців”, яких підозрюють у вбивстві Героїв Небесної Сотні”, – наголосила Ірина Геращенко.

“Жорстко підняла питання звільнення підлітків з Ясинуватої, трагічні долі яких вже потрапили в рапорт ООН щодо дітей і конфліктів. Хлопці утримуються бойовиками 15 місяців, попри обіцянку відпустити дітей додому”, – додала вона.

“Мені щиро шкода людей на окупованих територіях, ви навіть не уявляєте, хто ними зараз керує… Якого штибу персонажі, з якими “моральними якостями”, “освітою” і повною відсутністю елементарного виховання”, – зазначила Геращенко про учасників переговорів з боку “ДНР/ЛНР”.

“Звільнимо заручників. Звільними території. Обов’язково. Вірю в це”, – констатувала вона.

Читайте також:
Після зустрічі з Медведчуком Путін погодився “пробити” через ОРДЛО
обмін полонених 306 на 71

У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна