У Житомирі відкрили перший в Україні пам’ятник Олегу Ольжичу. ФОТО

 

У Житомирі в п’ятницю, 27 жовтня, відкрили пам’ятник Олегу Ольжичу (Кандибі) – визначному українському поету, політичному діячеві ОУН.

Як інформує “Новинарня“, участь у заході взяли зокрема голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, мер Житомира Сергій Сухомлин, голова ОУН і перший заступник Держтелерадіо Богдан Червак, лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок.

Урочистості відбулися на розі вулиць Перемоги та Ольжича, у сквері імені Ольжича.

“Сьогодні ми відкриваємо перший в Україні пам’ятник націоналісту, видатному поету, політичному діячу, археологу, почесному громадянину міста Олегу Ольжичу”, – сказав на відкритті Ігор Гундич, якого цитує УНІАН.

пам'ятник Олегу Ольжичу в Житомирі - ОУН пам'ятник Олегу Ольжичу в Житомирі - ОУН 1
<
>
Фото: ФБ Богдан Червак

Як заявив Богдан Червак, “великий син української нації повернувся в Україну, повернувся як герой”.

“Але це пам’ятник не тільки Олегу Ольжичу. Це пам’ять про всіх, хто у складі похідних груп ОУН на чолі з Ольжичем у 1941-1942 роках віддали своє життя за незалежність і соборність України”, – зазначив Червак у “Фейсбуці”.

Як відомо, Олег Кандиба (псевдонім – Ольжич) – син поета Олександра Олеся, народився 21 липня 1907 року в Житомирі.
У 1923 році сім’я Кандиб емігрувала до Чехословаччини. Олег навчався у Карловому університеті у Празі, спеціалізувався з історії, зокрема археології. З початку 1930-х років стає відомим як поет.
Надалі Ольжич присвячує себе українській національній визвольній боротьбі, вступає до ОУН.
У травні 1944 року Ольжича за підпільну антинімецьку діяльність було заарештовано у Львові, а в червні – закатовано у концтаборі Заксенгаузен.

У лютому цього року біля Бабиного Яру в Києві відкрили пам’ятник соратниці Ольжича Олені Телізі, а в березні щодо нього вчинили акт вандалізму.

Читайте також:
“Йому не згоріти, як метеорит”: у Києві відзначають 110 років Олега Ольжича

Олександра Олеся перепоховали на Лук’янівському цвинтарі в Києві. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна