У Києві відкрили пам’ятник Олені Телізі

Пам’ятник Олені телізі. Фото: УІНП

У суботу, 25 лютого, на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” у Києві урочисто відкрили пам’ятник Олені Телізі. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу УІНП.

Монумент встановлено неподалік від станції метро “Дорогожичі”, на розі вулиць Олени Теліги й Мельникова.

Олена Теліга (Шовгенова, нар. 21 липня 1907 року) — визначна українська поетеса, публіцист, літературний критик, діячка ОУН. Закатована нацистами в Києві.
Місце та дата загибелі поетеси та її чоловіка Михайла Теліги невідомі, але оскільки в лютому відбувалися масові розстріли в Бабиному Яру, то 21 лютого 1942 року прийнято вважати днем пам’яті Олени Теліги та її чоловіка.

Пам’ятник встановлено за підтримки міністра культури України Євгена Нищука та київського міського голови Віталія Кличка.

Автори скульптурної композиції – Олександра Рубан, Віктор Липовка та Іван Єршов.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на церемонії відкриття зазначив: “Я дуже радий, що сьогодні ми відкриваємо пам’ятник Олені Телізі. Це означає, що ми продовжуємо роботу з повернення пам’яті про Бабин Яр. Насправді, Київ міняється, міняється вся Україна. Україна поступово позбавляється пам’ятників тоталітарного минулого. За минулий рік – 2016 рік, який, мабуть, увійде в історію як рік декомунізації – тисячі пам’ятників комуністичного тоталітарного минулого було демонтовано, було знято з обличчя нашої України”.

“Це вже третій пам’ятний знак, який ми відкриваємо протягом дуже короткого періоду у 2017 році. В Києві вже відкрито меморіальні таблиці Євгену Коновальцю та Василю Макуху. Зараз ми відкриваємо пам’ятник великій українській поетесі. Людині, яка стала символом боротьби за незалежність – Олені Телізі. Я переконаний, що таким чином, ми поступово повертаємо своїх справжніх українських героїв, і таким чином стаємо сильнішими. І це є запорукою нашої перемоги”, – наголосив В’ятрович.

“Ми знаходимося на місці страшної трагедії, місці, яке стало одним із символів злочинів проти людяності. Важливо пам’ятати що тут сталося, шанувати пам’ять про безневинних жертв і зберегти її для наступних поколінь. Зберегти як нагадування: такого не повинно повторитися”, – сказав мер Києва Віталій Кличко.

Міський голова зазначив, що пам’ятник встановлено на кошти столичної громади, його вартість – близько 8 млн гривень.

“І хочу запевнити: зобов’язання, яке взяв на себе як мер Києва, я маю намір виконати. Тут за кілька років буде зведено Меморіал пам’яті жертв Бабиного Яру. Пам’яті всіх невинно загиблих, – заявив Кличко. – Ми працюємо над концепцією меморіалу, над збором коштів благодійників на його спорудження. Та історичну пам’ять про трагедії світового масштабу буде відзначено і збережено”.

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України (УПЦ КП) Філарет здійснив чин освячення пам’ятника.

“В ці часи випробувань ми повинні єднатись, а не протистояти один одному, – звернувся він до присутніх. – Дорогі браття й сестри, ми все повинні робити заради того, щоб у нас була єдність, тому що перед нами головне завдання – відстояти незалежність нашої держави”.

Читайте також:
Недекомунізований пам’ятник Брежнєву в Кам’янському ще й поремонтують бюджетним коштом. УІНП обурюється

Бабин Яр після урочистостей: алеї Мучеників і Праведників
перетворилися на місце пиятик та розваг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна