У Польщі прийняли поправки до закону про декомунізацію

Сейм Польщі у четвер, 22 червня, прийняв поправки до закону про заборону пропагування комуністичних символів.

Змінами до закону передбачається усунення з публічного простору (вулиць, площ, парків тощо) символів комуністичного тоталітаризму, повідомляє “Укрінформ”.

Відповідні зміни передбачають усунення пам’ятників, обелісків, меморіальних таблиць, пам’ятних знаків, курганів, колон тощо, які прославляють тоталітарний комуністичний режим.
Водночас закон не стосуватиметься пам’ятників чи комуністичних символів, які не виставлені на показ у громадських місцях. Йдеться, зокрема, про кладовища, де поховані радянські солдати. Крім того, закон не розповсюджується на використання комуністичних символів в артистичній, освітній, науковій чи колекціонерській діяльності, тобто сферах, де не відбувається пропагування символів комуністичного тоталітаризму.

Рішення про усунення цих символів прийматимуть воєводи відповідних воєводств Польщі після позитивної згоди у кожному випадку з боку Інституту національної пам’яті.

Усі комуністичні символи, які підпадають під дію закону, має бути усунуто упродовж року від введення закону у дію. Кошти усунення символів тоталітаризму покриє держбюджет країни.

Закон вступає у силу через три місяці після його оприлюднення.

У Польщі, за різними даними, може залишатися до 500 комуністичних символів, які підпадають під дію цього закону.
Торік Інститут національної пам’яті Польщі виступив з ідеєю про створення музею під відкритим небом, до якого з усієї країни було б перевезено понад 200 пам’ятників вдячності Радянській армії.
Упродовж останніх років у різних місцях Польщі демонтовано кілька пам’ятників комуністичної епохи, зокрема радянських генералів. В усіх випадках це викликало гостру реакцію з боку МЗС Росії.

Нагадаємо, у квітні 2016 року Сейм ухвалив закон про декомунізацію Польщі за українським зразком.

Читайте також:
У Польщі набуває чинності закон про декомунізацію “українського штибу”

Декомунізація по-запорізькому: пам’ятник Леніну перетворили на Орлика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна