У Польщі набуває чинності закон про декомунізацію “українського штибу”

 

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, яким у країні забороняється пропаганда комунізму і згідно з яким під перейменування підпадають більше тисячі назв вулиць і об’єктів.
Про це повідомляє прес-служба президента Польщі.

Нагадаємо, Сейм ухвалив закон про “декомунізацію за українським зразком” 1 квітня 2016 року. Його назва – “Про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного режиму за назвами будівель, споруд та об’єктів громадського призначення”.

Згідно з новим законом, надалі в Польщі жодна зі споруд, доріг, вулиць, мостів та інших об’єктів у публічному просторі не можуть мати назв, які нагадують про комунізм або його символи і символізують репресивну, авторитарну несуверенну систему влади в Польщі 1944-1989 років.

Закон передбачає, що органи місцевого самоврядування повинні протягом року змінити назви, присвоєні на честь яких осіб, організацій або подій, пов’язаних із комунізмом.

За висновком авторів законопроекту, в Польщі є від 1200 до 400о назв, пов’язаних із минулою комуністичною системою.

Положення закону не поширюються на пам’ятники, обеліски та меморіальні дошки.

Читайте також:
Польський телеканал звільнив працівника за вибачення перед російським міністром. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна