Рада ухвалила закон про бавовник, який треба для виробництва пороху

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт № 10427-1 про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні.

Про це повідомив у вівторок, 23 квітня, перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

“Значний рівень зарегульованості дозвільних процесів щодо випробувань, державної реєстрації і сертифікації сортів бавовника, створених за допомогою сучасних методів біотехнологій надзвичайно ускладнює та практично унеможливлює їх законне ввезення для досліджень та промислового вирощування в Україні. Водночас, відсутність підтримки на державному рівні, недостатнє провадження технологій вирощування та відсутність належного генетичного рівня сортів бавовника вітчизняної селекції зумовлює низку проблем, пов’язаних із виробництвом текстильної продукції, а також продукції, для підприємств критичної інфраструктури. Тому галузь потребує кардинальної дерегуляції та спрощення обігу бавовника з метою забезпечення потреб вітчизняної промисловості, передусім на період воєнного стану та трьох років з дня його завершення або скасування”, – йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєкт передбачає, що на період воєнного стану держреєстрація та імпорт сортів бавовнику, зокрема генетично модифікованих, відбувається за спрощеною процедурою. Раніше реєстрація немодифікованого бавовнику займала два-три роки, а реєстрація ГМО-бавовнику заборонена взагалі.

Станом на 2024 рік у Держреєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, містяться відомості лише щодо трьох сортів бавовнику.

Читайте також:
В Україні хочуть спростити обіг насіння бавовника, щоб виробляти більше пороху

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.