Сейм ухвалив декомунізацію Польщі за українським зразком

 

Сейм Польщі 1 квітня ухвалив закон, згідно з яким із публічного простору мають повністю зникнути комуністичні символи, чи то назви вулиць, чи об’єктів, чи громадських місць.
Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Польське радіо”.

Депутати проголосували за нововведення майже одностайно, лише одна людина утрималася.

Після того, як закон схвалить Сенат та підпише президент, польські органи самоврядування матимуть 12 місяців на консультації з місцевими мешканцями з метою узгодження нових назв вулиць та власне перейменування.
Якщо органи самоврядування не зроблять цього самі, рішення прийме відповідний воєвода.
У разі, якщо самоврядування матиме сумнів, чи назва пов’язана з тоталітарним спадком, чи ні, місцевим громадам допоможе Інститут національної пам’яті Польщі.

Варто зазначити, що за таким самим принципом відбувається декомунізація в Україні.

За оцінками експертів, у Польщі досі є близько 1300 вулиць, які носять імена вояків та командирів Червоної армії та комуністичних діячів на кшталт Ванди Василевської або Фелікса Дзержинського.
Згідно Вікіпедії, ім’я Дзержинського в Польщі зараз має одна вулиця – в селі Вуйцін (Wójcin) Верушовського повіту Лодзького воєводства.

Ухвалений Сеймом закон не стосується пам’ятників, обелісків та пам’ятних таблиць. Також закон заборонятиме використання у публічному просторі  символів, пов’язаних не тільки з комунізмом, а й з іншими тоталітарними ідеологіями.

Читайте також:
У Дніпродзержинську офіційно демонтували пам’ятник “залізному Феліксу”

Проміжні підсумки другого етапу декомунізації від УІНП:
лідирує ще не перейменований Дніпропетровськ

Верховна Рада зірвала декомунізацію в термін, передбачений законом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна