До агітації за поновлення військових судів Банкова підключила Героїв України

“Військові – Герої України звернулися до президента з проханням відновити військові суди” – інформацію з таким заголовком оприлюднила в п’ятницю, 31 березня, прес-служба Банкової.

Зазначається, що президент Петро Порошенко зустрівся з Героями України – учасниками АТО, які були присутні на церемонії випуску слухачів Національного університету оборони: старшим лейтенантом Василем Божком, майором Ігорем Герасименком, капітаном Володимиром Гринюком, підполковником Василем Зубаничем, генерал-майором Андрієм Ковальчуком, майором Євгеном Межевікіним, майором Олександром Порхуном та капітаном Валерієм Чибінеєвим.

“Президент наголосив, що такі зустрічі вже стали традиційними і мають на меті обмін думками задля покращення взаємодії у проведенні реформ у Збройних силах”, – ідеться на сайті АП.

“В свою чергу, Герой України, генерал-майор Андрій Ковальчук звернувся до президента з проханням звернути увагу на справу колишнього першого заступника керівника АТО, генерал-майора ЗСУ Віктора Назарова, якого за рішенням Павлоградського міськрайсуду було засуджено до 7 років ув’язнення“, – повідомляє прес-служба.

“Кожен командир, починаючи від командира відділення, відчуває себе поставленим на коліна саме тому, що приймає управлінські рішення. А судять люди, які поняття не мають, що таке управлінське рішення саме у військовій сфері”, – сказав Андрій Ковальчук та звернувся до президента з пропозицією про відновлення військових судів.

“Коли війна закінчиться, вони будуть непотрібні, але на сьогоднішній день вони дуже потрібні, вкрай потрібні”, – підкреслив генерал (цитати за повідомленням АП).

Андрій Ковальчук зазначив, що йому відомо про офіцерів, які відбувають покарання. Розслідуванням їх справ займалася не військова, а цивільна прокуратура.

“Їх судили по статті без урахування особливого періоду. Страх прийняти рішення – це дуже погано”, – Ковальчук, додавши, що в ЗСУ є дуже багато командирів, які готові приймати рішення, але “випадок з генералом Назаровим демотивує їх”.

Президент зазначив, що він вже дав свою оцінку щодо висновків суду у справі генерал-майора Назарова.

Як відомо, Порошенко один із перших виступив за відновлення військових судів.

“Жодним чином це не применшує наші співчуття родинам загиблих героїв. Але ми маємо чітко розуміти, що і експерти, які залучаються до експертиз, повинні мати відповідну компетенцію, кваліфікацію і досвід, так само як і судді та слідчі”, – підкреслив Петро Порошенко.

На зустрічі також були присутні міністр оборони генерал армії Степан Полторак, начальник Генерального штабу ЗСУ генерал армії Віктор Муженко, голова адміністрації президента Ігор Райнін та заступник голови АП генерал-лейтенант Валерій Кондратюк.

Прес-служба Банкової не повідомляє про виступи інших військових на підтримку цієї ідеї, крім Ковальчука.

Як відомо, Герой України Андрій Ковальчук — начальнику штабу – перший заступник командувача Високомобільних десантних військ Збройних сил України. Командир 80-ї окремої десантно-штурмової бригади з 2014-го по березень 2016 року, був поранений у боях за Луганський аеропорт.
Нагородні атрибути звання Герой України полковник Ковальчук отримав під час параду на Хрещатику з нагоди 25-ї річниці Незалежності України 24 серпня 2016 року (разом із капітаном Чибінєєвим).
Військове звання генерал-майора йому було присвоєно 14 жовтня 2016 року.

Читайте також:
Генштаб став на захист генерала Назарова: “рішення суду створює прецедент правової незахищеності командирів”

Учасник АТО Ананьєв – про вирок Назарову:
командир не має права бути самодуром

Як інформувала “Новинарня“, в Павлограді на Дніпропетровщині понад півроку тривав суд у справі про загибель 49 українських військових (з них 9 – члени екіпажу). Вони загинули у літаку Іл-76МД, збитому з ПЗРК сепаратистами “ЛНР” 14 червня 2014 року.

На лаві підсудних була лише одна особа – генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції.

Штаб АТО того дня отримав iнформацiю про можливу наявнiсть ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу) у сепаратистiв, але, зi слiв Назарова, вона була суперечливою i потрапила до нього вже пiсля початку операцiї із чотирьох транспортних рейсiв до Луганську вночі проти 14 червня. Пiсля збиття лiтака два iнші борти, якi вже були у повiтрi, повернули назад.

Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на свободi пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень. Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’зки.

Обвинувальний акт щодо генерал-майора Назарова було оприлюднено ще в листопаді 2016 року.
Військова прокуратура просила для нього вісім років в’язниці.

Після винесення вироку 27 березня військові почали заявляти про необ’єктивність цивільного суду та потребу відновити військові суди.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна